Sklenitev zavezništva: Avstralija bo dobila podmornice na jedrski pogon

Svet 16. Sep 202109:42 > 21:15 0 komentarjev
Joe Biden
Tom Brenner/REUTERS

Voditelji ZDA, Velike Britanije in Avstralije so v sredo napovedali sklenitev novega zavezništva v Indopacifiški regiji (Aukus), ki bo med drugim opremilo Avstralijo s podmornicami na jedrski pogon. 

Aukus so skupaj na virtualni konferenci naznanili predsednik ZDA Joe Biden ter premierja Velike Britanije in Avstralije, Boris Johnson in Scott Morrison. “Priznavamo nujnost zagotavljanja miru in stabilnosti v Indopacifiški regiji na dolgi rok. Sposobni se moramo biti soočiti s trenutnim strateškim okoljem v regiji in kako se lahko razvije,” je dejal Biden.

Podmornice bodo gradili v Adelaidi

Države bodo delile informacije na področju umetne inteligence, računalniških zmogljivosti ter podvodnih obrambnih zmogljivosti. Sem sodi pomoč Avstraliji, da pride do podmornic na jedrski pogon. ZDA so doslej tehnologijo za takšne jedrske podmornice delile le z Veliko Britanijo. Morrison je zagotovil, da si Avstralija ne prizadeva priti do jedrskega orožja.

Antony Blinken
Nicholas Kamm/ REUTERS

Načrt za podmornice na jedrski pogon, ki bodo omogočile daljše patrulje, bodo razvili v prihodnjih 18 mesecih, gradili pa jih bodo v Adelaidi. Nasprotno Kitajska mornarica nima zelo razvitih podmorniških zmogljivosti.

Novi izzivi, kompleksnejši svet

“Naše tri države so vedno videle svet skozi podobno prizmo, vendar ko svet postaja kompleksnejši, moramo za soočanje z novimi izzivi in zagotavljanje varnosti ter stabilnosti v naši regiji sodelovanje dvigniti na novo raven,” je dejal Morrison.

Avstralija, Velika Britanija in ZDA so oblikovanje novega zavezništva napovedale v času znova poslabšanih odnosov med Washingtonom in Pekingom. Medtem ko se je Bidnov predhodnik Donald Trump osredotočil na tako imenovano trgovinsko vojno med ZDA in Kitajsko, Bidnova administracija redno kritizira kršitve človekovih pravic v kitajskem Šindžjangu in zatiranje opozicije v Hongkongu.

Antony Blinken
Nicholas Kamm/REUTERS

Nova Zelandija v zavezništvo ni bila povabljena

Do novega zavezništva je bila, pričakovano, kritična kitajska stran. Iz kitajskega veleposlaništva v Washingtonu so države obtožili “miselnosti hladne vojne in ideoloških predsodkov”, navaja britanski BBC. Ostri odzivi pa prihajajo tudi iz francoske vlade.

“To je nož v hrbet. Z Avstralijo smo vzpostavili odnos zaupanja, a je bilo zaupanje izdano,” je za francoski radio France Info povedal francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian. Avstralija je namreč kupčijo s podmornicami na jedrski pogon najprej nameravala skleniti s Francijo.

Nova Zelandija pa je napovedala, da avstralskim podmornicam na jedrski pogon ne bo dovolila plutja po svojih vodah, kar je v skladu z obstoječo politiko. Novozelandska premierka Jacinda Ardern je povedala, da jih niso povabili k sodelovanju v zavezništvu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!