Škoda v amazonskem deževnem gozdu je večja, kot smo mislili

Svet 27. Jan 202315:12 0 komentarjev
amazonija, amazonski gozd
Bruno Kelly/REUTERS

Zaradi suše in dejavnosti človeka je degradiranih že 38 odstotkov amazonskega deževnega gozda, so danes opozorili znanstveniki v reviji Science. Zaradi grozečega kolapsa pragozda so pozvali k takojšnim ukrepom.

Več kot tretjina največjega pragozda na svetu v Amazoniji je degradirana zaradi suše in dejavnosti človeka, za zaščito tega ključnega ekosistema pa je nujno takojšnje ukrepanje, so v danes objavljenem članku v ugledni reviji Science opozorili znanstveniki. Škoda v pragozdu, ki sega na ozemlje devetih držav, je tako še večja od prejšnjih ocen.

V članku so znanstveniki preučevali vplive požarov, suš, izsekavanja in sprememb na gozdnih robovih tega. Pri tem so ugotovili, da so požari, izsekavanje in spremembe na gozdnih robovih degradirali približno pet odstotkov pragozda. Ko pa so znanstveniki preučili še vpliv suše, pa so ugotovili, da je kar 38 odstotkov amazonskega pragozda že degradiranega, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Znanstveniki so ocenili, da suše postajajo vedno bolj pogoste zaradi sprememb v gozdnem ekosistemu in mikroklimi zaradi množičnega izsekavanja. Pogostost in intenzivnost suš še povečuje vedno višja povprečna temperatura na našem planetu. Pri tem predvsem v bolj sušnih letih ne izključujejo možnosti “megapožarov”.

Analize sprememb v pragozdu so znanstveniki brazilske univerze Estadual de Campinas opravili na podlagi satelitskih posnetkov objavljenih v letih 2010-2018, do podobnih zaključkov pa so se dokopali raziskovalci ameriške univerze Laffayete v Lousiani.

V članku, ki so ga prav tako objavili v reviji Science, so ameriški znanstveniki opozorili, da se amazonski pragozd pod pritiskom “regionalne sečnje ter globalnih podnebnih sprememb” spreminja iz večinoma nedotaknjenega gozda v degradirano okolje.

Zaradi grozečega kolapsa pragozda so pozvali k takojšnim ukrepom za zajezitev sprememb v njem. “Ukrepi za preprečevanje najhujših sprememb so znani, uvesti pa jih moramo takoj,” so zapisali in opozorili, da bi uničenje amazonskega pragozda vodilo do usodnih posledic za svetovno biosfero in za celotno človeštvo, še navaja AFP.

Novoizvoljeni brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva je sicer obljubil, da bodo do leta 2030 zaustavili izsekavanje amazonskega pragozda.

Lula napovedal boj proti krčenju gozdov: “Brazilija se je vrnila v svet”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!