Skok okužb v Španiji: virus se širi zlasti med mladimi

Svet 06. Jul 202109:12 > 09:38 1 komentar
testiranje v Španiji
Nacho Doce/REUTERS

V Španiji se spopadajo s porastom okužb, zlasti med necepljenimi mladimi. Število hospitalizacij za zdaj ostaja majhno, v nekaterih regijah pa le nekaj tednov po sproščanju že razmišljajo o ponovni uvedbi nekaterih ukrepov.

V zadnjih treh dneh so v Španiji potrdili 32.607 novih okužb s koronavirusom, je sporočilo špansko ministrstvo za zdravje. To je 85 odstotkov več kot v istem obdobju pred tednom dni.

Strokovnjaki opozarjajo, da je to posledica porasta okužb z delta različico, ki se hitro širi zlasti med mladimi, poroča tiskovna agencija Reuters.

Stopnja 14-dnevne incidence v državi znaša 204 okužbe na sto tisoč prebivalcev, kar je 95 več kot pred tednom dni. Med različnimi starostnimi skupinami je stopnja incidence različna, najvišja je med mladimi med 20. in 29. letom starosti, kar 640.

Zemljevid Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) kaže, da je epidemiološka slika v Evropi zaostrena zlasti na Portugalskem in v Španiji, ki sta obarvani oranžno. Najslabše pa so razmere na jugu in vzhodu Španije, kjer so posamezni deli obarvani rdeče: Katalonija, Aragonija, Valencia, Andaluzija in Kanarski otoki.

ECDC
ECDC

Kot piše Reuters, je večina držav, vključno s Portugalsko in Francijo, cepljenje omogočila za vse odrasle prebivalce, Španija pa še vedno cepi po starostnih skupinah, kar pomeni, da večina mladih še ni prišla na vrsto za odmerek cepiva.

Starejša populacija dobro precepljena, mlajši slabo

En odmerek cepiva je v Španiji do zdaj prejelo 55,9 odstotka prebivalcev, polno cepljenih pa je 40,3 odstotka. Kar 89 odstotkov Špancev, ki so stari nad 40 let, je prejelo vsaj en odmerek cepiva, v skupini med 20. in 29. letom pa je prvi odmerek prejelo zgolj 14 odstotkov mladih.

Madrid, Španija
Susana Vera/REUTERS

Kljub porastu okužb v zadnjem času število sprejemov v bolnišnice ostaja na nizki ravni, zasedenost intenzivne nege pa ostaja na manj kot sedmih odstotkih. Glavni epidemiolog španskega ministrstva za zdravje Fernando Simon je povedal, da so razmere občutljive, a se k sreči to ne odraža v resnih obolenjih.

Nekatere regije že razmišljajo o zaostritvi ukrepov

Španska vlada je v zadnjih tednih sproščala ukrepe za zajezitev virusa, med drugim je umaknila obvezno nošenje mask zunaj. Zaradi zaostrenih epidemioloških razmer pa več pokrajin, vključno s Katalonijo, že razmišlja o zaostritvi ukrepov, ki bi se nanašali na nočno življenje in družbene dogodke, še piše Reuters.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje