Skokovita rast okužb: Nizozemska od sobote v tri tedne delnega zaprtja

Koronavirus 12. Nov 202111:01 > 20:57 0 komentarjev
Nizozemska
Piroschka van de Wouw/REUTERS

Čeprav je na Nizozemskem kar nekaj časa prevladovalo prepričanje, da zaradi velike precepljenosti strožji ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa ne bodo potrebni, so v državi danes oznanili delno zaprtje države. To se prične v soboto.

Nizozemska bo prva država v Zahodni Evropi, ki bo v času od poletja ponovno uvedla strožje ukrepe za omejevanje širjenja covida-19. Nizozemski premier Mark Rutte je danes namreč potegnil nujno zavoro, s katero želi zajeziti rekordno naraščanje okužb z novim koronavirusom. Nizozemce tako po slabih dveh mesecih skoraj običajnega vsakdana čakajo trije tedni strogih ukrepov za zajezitev pandemije covida-19. Delno zaprtje države se začne že v soboto.

Oblasti v Haagu so se po besedah premierja odločile za nekaj tednov trajajoč “močan udarec”, ki bo prizadel vse, saj je virus “po vsej državi, na vseh področjih in v vseh starostnih skupinah”. Namen je čim bolj zmanjšati stike in tako zajeziti širjenje okužb, je pojasnil.

Šole ostajajo odprte

Gostinski lokali in supermarketi se bodo morali od sobote naprej zapreti do 20. ure, vse ostale trgovine že do 18. ure. Znova se uvaja pravilo ohranjanja vsaj 1,5 metra medsebojne razdalje, Nizozemci bodo znova delali od doma, na dan pa jih bodo lahko obiskale največ štiri osebe. Na športnih dogodkih ne bo gledalcev. Šole ostajajo odprte.

Zaprtje tudi ne zadeva kinematografov in gledališč, kjer je za obiskovalce že zdaj obvezno izpolnjevanje pogoja PCT. To pravilo namerava vlada decembra, če se razmere do takrat ne bodo izboljšale, razširiti na trgovine in morda tudi delovna mesta, medtem ko naj bi ponekod, na primer v barih in na festivalih, uvedli strožje pravilo PC.

Zaprtje predlagali tudi strokovnjaki

Številni Nizozemci vnovičnemu zaostrovanju ukrepov sicer močno nasprotujejo, potem ko so jih šele konec septembra občutno olajšali. A kot je danes opozoril Rutte, je pritisk na zdravstveni sistem trenutno ekstremno velik. Tudi strokovnjaki, ki vladi svetujejo v boju s pandemijo, so predlagali takojšnje zaprtje.

Epidemiološka situacija na Nizozemskem s 17 milijoni prebivalcev se hitro slabša, čeprav je v državi proti covidu-19 polno cepljenih 82 odstotkov prebivalcev. V sredo so potrdili 16.364 novih okužb, kar je rekord od začetka pandemije, tudi v četrtek je bilo novih primerov več kot 16.000. V 24 urah do danes zjutraj so v bolnišnice sprejeli 259 novih covidnih bolnikov, kar je največ od 15. maja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!