Sholz Ukrajini obljubil patriote. Zelenski: Branimo Evropo in skupne vrednote

Svet 05. Okt 202312:12 > 20:14 4 komentarji
Foto: Zajem zaslona/X

Ukrajinska vojska je sporočila, da je uničila 24 brezpilotnih letalnikov, ki so jih ruske sile ponoči izstrelile na ozemlje Ukrajine s polotoka Krim. Pri tem je bil zadet infrastrukturni objekt. Rusija pa je poročala o napadih ukrajinskih dronov na zahodu države, pri čemer je bila poškodovana infrastruktura, prišlo je do izpadov elektrike. Zaradi vse pogostejših ukrajinskih napadov na ruske vojaške ladje ob polotoku Krim bo ruska vojska vzpostavila novo mornariško bazo ob Črnem morju. Nemški kancler Olaf Scholz je medtem danes obljubil dodatne sisteme zračne obrambe patriot, ki jih bodo v prihodnjih zimskih mesecih poslali v Ukrajino.

Kot je navedla ukrajinska vojska, je njena zračna obramba med novim napadom sestrelila 24 od skupno 29 dronov iranske izdelave, ki so jih ruske sile izstrelile z ukrajinskega polotoka Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014. Drone so uničili nad pokrajinami Odesa, Mikolajiv in Kirovograd v osrednjem in južnem delu države, so pojasnili.

Pristojni ukrajinski vojaški predstavniki so ob tem zatrdili, da Rusija “nadaljuje svoja prizadevanja za uničenje pristanišč in druge infrastrukture” v južni Ukrajini. Na območju Kirovograda je bil v napadu zadet infrastrukturni objekt, je davi na Telegramu sporočil regionalni guverner in dodal, da incident ni terjal žrtev.

Kijev je že večkrat posvaril pred novim valom zračnih napadov Rusije na ukrajinsko energetsko infrastrukturo pred zimo, Moskva pa je nedavno okrepila tudi napade na ukrajinska pristanišča.

Ruske oblasti so medtem sporočile, da je zaradi napadov ukrajinskih dronov prišlo do izpada električne energije v številnih mestih v zahodni ruski regiji Kursk. Guverner Kurska Roman Starovojt je na Telegramu sporočil, da so bili napadeni infrastrukturni objekti v okrožjih Sudža, Korenovo in Gluškovo. Vsa tri okrožja mejijo na Ukrajino.

Po poročanju novičarskega kanala “Shot” na Telegramu sta bili zadeti transformatorski postaji v Sudži in Gluškovu, kar je povzročilo izpad električne energije v 67 mestih. Tudi guverner Starovojt je potrdil, da je prišlo do izpadov električne energije, vendar konkretnejših številk ni navedel.

Po guvernerjevih besedah je bilo mesto Rilsk, ki leži blizu meje z Ukrajino, tarča obstreljevanja s kasetnim strelivom, pri čemer je ena oseba utrpela poškodbe, poškodovanih pa je bilo tudi več hiš in vozil.

Bo ob Črnem morju vzpostavljena nova ruska baza?

Ruska vojska bo vzpostavila novo mornariško bazo ob Črnem morju v Abhaziji, je sporočil Aslan Bžanija, vodja te samooklicane separatistične republike, ki leži med Rusijo in Gruzijo. “Podpisali smo sporazum – v bližnji prihodnosti bo v okrožju Ohamčira vzpostavljena stalna razporeditvena točka ruske mornarice,” je v danes objavljenem intervjuju za ruski tabloid Izvestja dejal Bžanija.

Povedal je, da je namen sporazuma povečati obrambno sposobnost Rusije in tudi Abhazije. “Tovrstno sodelovanje se bo nadaljevalo, saj s tem varujemo temeljne interese Abhazije in Rusije. Varnost je na prvem mestu,” je dodal proruski voditelj separatistične pokrajine.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov medtem ni želel komentirati izjav Bžanije o vzpostavitvi mornariške baze. “Vprašanja, povezana z razporeditvijo naših vojakov in ladij, so v pristojnosti obrambnega ministrstva,” je dejal.

Abhazija je ena od dveh gruzijskih pokrajin, ki ju je Rusija po koncu petdnevne vojne leta 2008 priznala kot neodvisni državi in prevzela de facto nadzor nad njima. Gruzija sicer obe samooklicani republiki – Abhazijo in Južno Osetijo – obravnava kot del svojega ozemlja, kot samostojni državi pa ju priznavajo samo Rusija, Venezuela, Nikaragva, Nauru in Sirija.

Oblasti v Gruziji so ob tem danes izrazile zaskrbljenost zaradi poročil o načrtih za vzpostavitev baze ruske mornarice v Abhaziji. “Izražamo zaskrbljenost zaradi izjave ruskega okupacijskega režima o vzpostavitvi dodatne ruske vojaške baze na okupiranem ozemlju Gruzije,” je sporočilo zunanje ministrstvo v Tbilisiju in dodalo, da so “takšna dejanja očitna kršitev suverenosti in ozemeljske celovitosti Gruzije”.

“Ukrajina potrebuje podporo EU”

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je danes opozoril, da Evropa ne more nadomestiti ZDA pri podpori Ukrajini, če bi politični spor v ameriškem kongresu postavil pod vprašaj nadaljnjo pomoč Washingtona Kijevu. “Ukrajina potrebuje podporo EU, za katero je gotovo, da jo ima in jo bo še povečala,” je dejal. A hkrati Ukrajina potrebuje tudi podporo ZDA, je zatrdil ob prihodu na današnje srečanje Evropske politične skupnosti (EPS) v Granadi.

Na novinarsko vprašanje, ali lahko Evropa zapolni vrzel v primeru, da bi ZDA umaknile podporo Ukrajini, pa je Borrell odgovoril, da “Evropa zagotovo ne more nadomestiti ZDA”.

Ameriški kongres je v soboto sprejel začasni proračun oz. zakon o začasnem podaljšanju financiranja agencij zvezne vlade, ki pa ne vključuje nadaljnje pomoči Ukrajini v višini šest milijard dolarjev. Borrell je priznal, da poteza kongresa “ni bila pričakovana in zagotovo ne dobra novica”. Ob tem je izrazil upanje, da to ne bo končno stališče ZDA in da bodo v Washingtonu našli rešitev glede tega vprašanja.

So pa ZDA Ukrajini izročile približno 1,1 milijona zaseženih iranskih nabojev, je v sredo sporočila ameriška vojska. Strelivo so decembra lani zasegli z ladje, ki je bila na poti v Jemen, ukrajinski vojski pa so jih predali v ponedeljek, so še pojasnili na osrednjem poveljstvu ameriške vojske (Centcom).

Volodimir Zelenski
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski (Foto: PROFIMEDIA)

Tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ob prihodu na srečanje EPS priznal, da ga skrbi, da bi lahko politični spor v Washingtonu pred volitvami naslednje leto spodkopal podporo ZDA njegovi državi. Priznal je, da se ZDA soočajo s “težkim volilnim obdobjem” in da je slišati “različne glasove”, nekateri “so zelo čudni”. Zelenski je sicer mnenja, da ima Ukrajina stoodstotno podporo ameriškega predsednika Joeja Bidna in tudi podporo obeh strank v kongresu.

Zelenski je hkrati pozval k evropski enotnosti proti ruski agresiji. “Največji izziv za nas je ohraniti enotnost v Evropi, ne samo v EU,” je povedal. Rusija skuša po njegovem prepričanju spodkopati enotnost z dezinformacijami in lažnimi novicami. Ob tem je poudaril pomen obrambnega “ščita” za zimo pred ruskimi napadi z raketami in droni.

Nemčija obljubila Ukrajini dodatne sisteme zračne obrambe patriot

Nemški kancler Olaf Scholz je danes obljubil dodatne sisteme zračne obrambe patriot, ki jih bodo v prihodnjih zimskih mesecih poslali v Ukrajino. Po srečanju z Zelenskim ob robu zasedanja Evropske politične skupnosti (EPS) v Granadi je poudaril, da je treba okrepiti zračno obrambo Ukrajine.

Zelenski je že pred srečanjem poudaril pomen krepitve zračne obrambe Ukrajine pred novo težko zimo. Ukrajina se namreč pripravlja na okrepitev ruskih napadov na energetsko omrežje. “Hvaležen sem Nemčiji za podporo pri branjenju naše svobode in ljudi. To je tudi obramba Evrope in naših skupnih vrednot,” je zapisal na omrežju X po srečanju s Scholzem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje