Prvi na svetu uvajajo brezplačne menstrualne pripomočke

Svet 14. Avg 202212:48 > 12:59 1 komentar
vložki, tamponi
PROFIMEDIA

Na Škotskem bo s ponedeljkom začela veljati zakonodaja, ki lokalnim oblastem in izobraževalnim ustanovam nalaga obveznost, da zagotovijo menstrualne pripomočke vsem, ki jih potrebujejo. Škotska ta ukrep sprejema kot prva na svetu. Postopnemu zagotavljanju brezplačnih menstrualnih pripomočkov v javnih ustanovah je naklonjena tudi vlada premierja Roberta Goloba.

Z jutrišnjim ponedeljkom bodo sveti lokalnih oblasti in izobraževalne ustanove na Škotskem obvezane zagotavljati brezplačne menstrualne pripomočke vsem, ki jih potrebujejo. Veljati bo namreč začela zakonodaja, ki so jo novembra 2020 soglasno sprejeli škotski poslanci in predvideva, da so ti pripomočki brezplačno na voljo, navaja nemški Deutsche Welle.

“Zagotavljanje dostopa do brezplačnih menstrualnih pripomočkov je temelj enakosti in dostojanstva, prav tako pa ruši finančne ovire pri dostopu do njih,” je uveljavljanje zakonodaje po navedbah na spletni strani škotske vlade komentirala sekretarka za socialno pravičnost Shona Robinson.

“To je bolj pomembno kot kadarkoli prej, saj ljudje sprejemajo težke odločitve, ko rastejo stroški življenja. Ne želimo, da je kdorkoli kadarkoli v situaciji, ko ne more dostopati do menstrualnih pripomočkov,” je dodala in poudarila, da Škotska od leta 2018 orje ledino s tem, ko učencem, dijakom in študentom zagotavlja menstrualne pripomočke. Uveljavitev zakonodaje iz leta 2020, ki jo je predsednica škotske vlade Nicola Sturgeon označila za prelomno, bo tako pomenila še korak naprej.

“Ponosna sem na izid glasovanja za prelomno zakonodajo, s katero bo Škotska postala prva država na svetu, ki bo zagotavljala brezplačne menstrualne pripomočke vsem, ki jih potrebujejo. Pomemben ukrep za ženske in dekleta,” je Sturgeon novembra 2020 zapisala na Twitterju.

Kje je najbližja točka, kjer so menstrualni pripomočki, lahko dekleta in ženske na škotskem preverijo z mobilno aplikacijo “PickupMyPeriod”, katere razvoj je podprla škotska vlada.

Kakšno je stanje v Sloveniji?

Ideja o zagotavljanju brezplačnih menstrualnih pripomočkov je prisotna tudi v Sloveniji, nov pospešek pa sta ji pred dvema tednoma dali dijaška in študentska organizacija, ki sta pozvali k zagotovitvi brezplačnih pripomočkov “v sanitarijah izobraževalnih ustanov in v drugih javnih objektih”.

Ob tem so zapisali, da “menstruacija ni izbira” in da se “tudi v Sloveniji pojavljajo primeri, ko si ženske ne morejo privoščiti higienskih vložkov in tamponov”. Kot smo že poročali, je slovenska vlada postopnemu zagotavljanju brezplačnih menstrualnih pripomočkov v javnih ustanovah naklonjena.

Poleg zagotavljanja brezplačnih menstrualnih pripomočkov pa je v Sloveniji aktualna tudi pobuda za njihovo nižjo obdavčitev. Od maja 2020 se v Sloveniji za te izdelke obračuna 9,5-odstotna stopnja DDV (in ne več 22-odstotna), marca letos pa so v Zvezni potrošnikov Slovenije in Inštitutu 8. marec pozvali k znižanju te stopnje na pet odstotkov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje