Skriti stroški: zakaj nezdrava prehrana države stane milijarde

Gospodarstvo 06. Nov 202312:21 4 komentarji
Nezdrava prehrana
Foto: PROFIMEDIA

Skriti stroški svetovnih prehranskih sistemov znašajo okoli 10.000 milijard dolarjev na leto oz. deset odstotkov svetovnega bruto domačega proizvoda, kaže najnovejše poročilo Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO). Ta ugotavlja tudi, da so ti stroški v glavnem posledica nezdrave prehrane in okolju škodljivih kmetijskih praks.

Kot je Organizacija ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) poudarila v poročilu o stanju prehrane in kmetijstva, daleč največji delež skritih okoljskih, zdravstvenih in socialnih stroškov, in sicer več kot 70-odstotni, povzroča uživanje nezdrave prehrane.

Ob tem v poročilu kot problematično izpostavljajo pri mnogih ljudeh vedno večji delež zaužitih maščob, sladkorja in predelane hrane. To vodi v debelost in druge bolezni, ki ne obremenjujejo samo sistemov zdravstvenega varstva, temveč povzročajo tudi padec delovne produktivnosti.

Kot drugi najpogostejši razlog za omenjene stroške pri FAO navajajo emisije toplogrednih plinov in netrajnostno porabo vode.

Glede na ugotovitve poročila ti stroški še posebej prizadenejo revne države. Da bi jih znižali in ustrezno opredelili, pri FAO pozivajo predstavnike politike in gospodarstva k rednim analizam teh stroškov. Vlade bi lahko za prilagoditev trenutnih prehranskih sistemov uporabile zakonske predpise, davke in subvencije.

Kot so še sporočili iz FAO, nameravajo konkretnejše ukrepe za zmanjšanje skritih stroškov oblikovati v prihodnjem letu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje