Skrivnostni pogin pingvinov: umrlo jih je več kot 2.000

Svet 23. Jul 202312:02 0 komentarjev
Poginuli pingvini Urugvaj
Foto: Profimedia

Na vzhodno obalo Urugvaja je v zadnjih desetih dneh morje naplavilo več kot 2.000 mrtvih magelanskih pingvinov, poroča AFP. Vzrok smrti za zdaj še ni znan, tamkajšnje oblasti pa izključujejo možnost, da bi bili poginuli pingvini okuženi s ptičjo gripo.

Carmen Leizagoyen, vodja oddelka za živali na urugvajskem ministrstvu za okolje, je dejala, da so med poginulimi magelanskimi pingvini, ki jih je Atlantski ocean v zadnjih desetih dneh naplavil na vzhodno obalo Urugvaja, večinoma mladiči. “Poginili so v oceanu. Devetdeset odstotkov poginulih pingvinov je mladičev, ki so imeli premalo maščobnih zalog ali pa so bili podhranjeni,” je pojasnila in dodala, da so bili vsi odvzeti vzorci negativni na ptičjo gripo.

Magelanski pingvini gnezdijo na jugu Argentine, pozimi pa se v iskanju hrane in toplejših voda selijo na sever in dosežejo tudi obalo brazilske zvezne države Espirito Santo.

“Normalno je, da nekaj odstotkov pingvinov pogine, vendar ne toliko, kot jih je sedaj,” je dejala Leizagoyen in ob tem spomnila, da je lani v Braziliji iz neznanih razlogov prišlo do podobnega množičnega pogina pingvinov.

Hector Caymaris, direktor zavarovanega naravnega območja Laguna de Rocha, je za AFP dejal, da je ob pregledu desetih kilometrov obale našel več kot 500 mrtvih pingvinov. Okoljevarstveniki množične pogine pingvinov pripisujejo prekomernemu in nezakonitemu ribolovu.

Poginuli pingvini Urugvaj
Foto: Profimedia

“Od devetdesetih let prejšnjega stoletja dalje opažamo, da živalim primanjkuje hrane. Ljudje prekomerno izkoriščamo vire,” je pojasnil Richard Tesore in nevladne organizacije SOS Marine Wildlife Rescue. Ob tem pa je dodal, da je verjetno svoje naredil še subtropski ciklon na Atlantiku, ki je sredi julija prizadel jugovzhodni del Brazilije, in da je zaradi tega poginilo tudi več šibkih živali.

Tesore je dejal, da je na plažah Maldonada, departmaja vzhodno od urugvajskega glavnega mesta Montevidea, pred kratkim našel tudi mrtve peteline, albatrose, galebe, morske želve in morske leve.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!