Skrivnostna sekta Lev Tahor zapustila BiH

Svet 04. Feb 202213:07 0 komentarjev
Lev Tahor
FZ/N1

Člani skrivnostne sekte Lev Tahor so sinoči zapustili Bosno in Hercegovino. Kam bodo odšli po BiH, niso razkrivali.

Skupina 37 državljanov ZDA, Kanade in Gvatemale je BiH pozno zvečer zapustila na mejnem prehodu Deleuša, je po poročanju N1 BiH sporočila služba za tujce. Skupina je BiH zapustila pred iztekom brezvizumskega bivanja in je spoštovala zakonska določila zakona o tujcih.

Inšpektorji službe za tujce so izvajali dnevne nadzore skupine, ki je bila nastanjena v dveh objektih, so sporočili. Pri tem so si pomagali tudi z vpogledi v evidence, tudi Interpolovo.

Pristojni organi kršitev javnega reda in miru niso zabeležili, prav tako niso ugotovili, da bi tujci javni red in mir ogrožali. Tujci niso kršili zakona o tujcih, zato razlogov za ukrepanje, izgon ali namestitev v center za priseljevanje, ni bilo.

Člani Lev Tahor so novembra 2021 v BiH vstopili na podlagi pravice do bivanja brez vizuma.

Kdo so člani skrivnostne sekte Lev Tahor

V bosanski vasi pri Sarajevu je decembra lani zaživela skupina Judov, ki so domnevno pripadniki religiozne skupine Lev Tahor, ki jo pogosto opisujejo kot sekto. To je vzbudilo veliko pozornost tamkajšnje javnosti.

Lev Tahor
FZ/N1

Rabin judovske skupnosti v Sarajevu Eliezer Papo je za N1 BiH povedal, da gre za moderno skupino, ki pa ima nazadnjaške težnje. Ustanovil jo je Shlomo Helbrans leta 1988, v tem času pa so se pogosto selili – od Izraela do ZDA, nato v Kanado in Gvatemalo, Mehiko, na koncu pa še v Romunijo in BiH. Selijo se predvsem zaradi vpletanja socialnih služb v vzgojo njihovih otrok.

Kot pravi rabin, je Helbrans sprejel “ideologijo puške”. Skupina nasprotuje obstoju države Izrael iz ideoloških, verskih in metafizičnih razlogov. Verjamejo, da bo judovsko trpljenje vodilo do božjega usmiljenja in da jih bo bog rešil sodobnih tegob. Prav tako menijo, da bo bog vzpostavil pravično kraljestvo na Zemlji in postavil tempelj.

“Zelo so strogi – svoje otroke tepejo in jih zapirajo v shrambe. V ZDA tega niso dovoljevali, zato bežijo v države, v katerih se po njihovi oceni socialne službe manj vpletajo,” še razlaga Papo in dodaja, da so revna skupina, ki ves svoj čas posveča branju Tore.

“Preživljajo se s prostovoljnimi prispevki sorodnih skupin. Njihov vodja se je pred kratkim utopil med obredni kopanjem v Mehiki, tako da trenutno nimajo nikogar na čelu,” je dejal rabin.

Če imajo na primer na voljo trisobno stanovanje, v eni spalnici spijo starši, v drugi deklice, v tretji pa kot sardine fanti. “To za ameriško družbo ni sprejemljivo in verjamejo, da je treba te otroke dati v posvojitev. A to je poseben način življenja in verjamem v njihovo pravico, da tako živijo. Pridržujem pa tudi pravico vsaki državi, da se vplete v primeru psihične ali fizične zlorabe,” je zaključil rabin iz Sarajeva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!