Skupina G20 le sprejela izjavo, a v njej ni izrecne omembe ruske agresije

Svet 09. Sep 202318:32 1 komentar
Joe Biden in Nerandre Modi na vrhu G20
REUTERS/Evelyn Hockstein/Pool

Države skupine G20 so kljub velikim razhajanjem glede vojne v Ukrajini dosegle soglasje o besedilu sklepne izjave. Ta po dogovoru kompromisa izrecno ne omenja ruske agresije proti Ukrajini, kar je poskrbelo za kritične odzive v Kijevu. V izjavi so tudi šibke podnebne zaveze, ki ne vključujejo dokončne opustitve fosilnih goriv.

Pred vrhom G20 so se pojavile ocene, da bi se dvodnevno srečanje lahko končalo brez skupne izjave. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je ob prihodu v New Delhi v petek menil, da bo letos verjetno nekaj držav težje prepričati, da se v sklepni izjavi ostro obsodi Rusijo, ki je sicer del G20, zaradi vojne v Ukrajini.

A kot kaže, se je vrhu pod predsedujočo Indijo vendarle uspelo uskladiti glede sklepne deklaracije. Del besedila sprejete izjave, ki se nanaša na vojno v Ukrajini, naslavlja tako zahteve Rusije kot Zahoda, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Moskva je tako dosegla, da ruske agresije proti Ukrajini ne obsojajo več izrecno, kot je bilo to v lanski izjavi vrha G20 na Baliju. Namesto tega se izjava glede vojne v Ukrajini sklicuje samo na ustrezne resolucije Varnostnega sveta ZN.

Na drugi strani pa je Zahodu po poročanju dpa uspelo izpogajati formulacijo, po kateri se morajo “vse države vzdržati grožnje s silo ali njene uporabe proti ozemeljski celovitosti ali politični neodvisnosti katere koli države”. Poleg tega izjava vsaj posredno kritizira ruske grožnje z jedrskim orožjem. “Uporaba ali grožnja z uporabo jedrskega orožja je nedopustna,” piše v izjavi.

Sklepna izjava vrha je sprožila kritične odzive v Kijevu. “Ukrajina je hvaležna partnerjem, ki so hoteli v besedilo vključiti močno formulacijo. Obenem pa skupina G20 glede ruske agresije nad Ukrajino nima ničesar, na kar bi bila ponosna,” je sporočil tiskovni predstavnik ukrajinskega zunanjega ministrstva Oleg Nikolenko.

Za Moskvo naj bi bilo še posebej pomembno, da besedilo obravnava tudi ruske zahteve po omilitvi zahodnih sankcij. V izjavi tako pozivajo k zagotovitvi “takojšnjih in neoviranih pošiljk žita, hrane in gnojil iz Ruske federacije in Ukrajine”. To naj bi bilo potrebno za zadovoljitev potreb držav v razvoju, zlasti tistih v Afriki.

“Na podlagi trdega dela vseh ekip je prišlo do soglasja o izjavi vrha voditeljev skupine G20 v New Delhiju,” je dejal indijski premier Narendra Modi na srečanju in ob tem naznanil sprejetje deklaracije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sergej Lavrov na vrhu g20
Russian Foreign Ministry/via REUTERS

Iz krogov delegacij so pred tem poročali, da se je med pogajalci odvijal hud boj glede besedila sklepne izjave med 20 članicami skupine. Zahod naj bi se soočil z zavezništvom Kitajske in Rusije, še navaja dpa. Peking velja sicer za najpomembnejšega mednarodnega partnerja Moskve in še ni obsodil ruske agresije proti Ukrajini.

Šibke zaveze tudi na okoljskem področju

Iskanje soglasja med članicami je v zadnjih letih vse težje, saj so ključne članice G20 globoko razdeljene glede ruske agresije proti Ukrajini in tudi glede financiranja boja proti podnebnim spremembam. Ta tema je bila ob Ukrajini v ospredju vrha.

Sklepna izjava sicer ne vsebuje poziva k dokončni opustitvi fosilnih goriv. Namesto tega voditelji skupine G20, ki predstavlja 80 odstotkov svetovnih emisij toplogrednih plinov, priznavajo, da v skladu s priporočili Medvladnega panela za podnebne spremembe (IPCC) omejitev globalnega segrevanja na 1,5 stopinje Celzija “zahteva hitro, globoko in trajno zmanjšanje globalnih emisij toplogrednih plinov za 43 odstotkov do leta 2030 glede na ravni iz leta 2019”.

V izjavi so še navedli, da podpirajo prizadevanja za potrojitev zmogljivosti obnovljive energije na svetovni ravni do leta 2030, hkrati pa so obljubili, da bodo okrepili ukrepe za boj proti podnebnim spremembam.

Dvodnevni vrh G20, ki se bo zaključil v nedeljo, poteka pod sloganom Ena Zemlja, ena družina, ena prihodnost. Srečanja skupine se tokrat prvič ne udeležuje kitajski voditelj Ši Džinping, prav tako v New Delhi ni prišel ruski predsednik Vladimir Putin.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje