Skupino Wagner ZDA označile za mednarodno kriminalno organizacijo

Svet 20. Jan 202320:41 > 21:37 14 komentarjev
Skupina Wagner, vojak
PROFIMEDIA

Rusko najemniško skupino Wagner so ZDA označile za mednarodno kriminalno organizacijo in napovedale dodatne sankcije proti skupini. S tem so skupino postavile ob bok italijanskim mafijskim skupinam ter japonskemu in ruskemu organiziranemu kriminalu.

ZDA so danes rusko najemniško skupino Wagner označile za mednarodno kriminalno organizacijo, so sporočili iz Bele hiše in ob tem obsodili dejavnosti skupine v Ukrajini. “Wagner je kriminalna organizacija, ki izvaja obsežna grozodejstva in krši človekove pravice,” je dejal tiskovni predstavnik Bele hiše John Kirby.

Ob tem je Kirby opozoril, da je v Ukrajini trenutno nameščenih približno 50.000 Wagnerjevih plačancev, med katerimi naj bi bilo okoli 40.000 v Rusiji obsojenih zapornikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. To številko so sicer danes sporočili tudi z britanskega obrambnega ministrstva.

Kirby je napovedal tudi, da bo Washington v prihodnje sprejel dodatne sankcije proti skupini. Po njegovih besedah je ta postala tekmec redni ruski vojski, fotografije ameriških obveščevalnih služb pa naj bi dokazovale, da ji orožje dobavlja tudi Severna Koreja. Te podatke bodo ZDA predstavile enoti Varnostnega sveta ZN za sankcije proti Severni Koreji.

S tem ko so ZDA Wagner uradno označile za mednarodno kriminalno organizacijo, so jo postavile ob bok italijanskim mafijskim skupinam ter japonskemu in ruskemu organiziranemu kriminalu, je pojasnil in dodal, da ta poteza omogoča širšo uporabo sankcij proti razvejani globalni mreži skupine, navaja AFP.

“Vztrajno si bomo prizadevali za prepoznavanje, razbijanje, razkrivanje in zatiranje tistih, ki pomagajo Wagnerju,” je dejal Kirby.

Paravojaška skupina Wagner, ki jo je ustanovil vplivni ruski poslovnež Jevgenij Prigožin, je v Rusiji sicer od 27. decembra lani registrirana kot podjetje, katerega poslovne dejavnosti so “svetovanje pri upravljanju”.

Opredelitev za transnacionalno kriminalno organizacijo v skladu z izvršnim ukazom predsednika ZDA predvideva zamrznitev sredstev skupine in Američanom prepoveduje transakcije s skupino. Opredelitev ameriški vladi omogoča tudi lažje uvajanje dodatnih sankcij.

Ministrstvo za trgovino ZDA je skupino Wagner decembra lani opredelilao kot končnega uporabnika vojaške opreme, zaradi česar ni več imela dostopa do opreme, ki vsebuje ameriške sestavne dele oziroma do ničesar, kar temelji na ameriški tehnologiji.

Wagner je sedaj po ameriški zakonodaji na isti ravni kot so mednarodni mamilarski karteli ali organizacije, ki trgujejo z ljudmi.

Razlika med opredelitvijo za mednarodno kriminalno organizacijo in transnacionalno pa je v tem, da transnacionalna deluje v več kot eni državi, mednarodna pa lahko deluje le v eni državi, vendar njene dejavnosti povzročajo skrbi in težave drugim državam. Skupina Wagner deluje tudi v več afriških državah.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje