Slabotno belugo bodo iz reke Sene premestili v slan rečni bazen

Svet 09. Avg 202216:03 0 komentarjev
Beluga v reki Sena
REUTERS/Benoit Tessier

Belugo, kita, ki je zašel v reko Seno, bodo danes premestili v slan rečni bazen v bližini morja, je sporočila francoska skupina za zaščito morskega življenja Sea Shepherd.

Belugo, ki je videti podhranjena, so v Seni prvič opazili prejšnji teden. Čeprav je transport kita tvegan, so v organizaciji Sea Shepherd dejali, da kit ne more več dolgo ostati v topli in neslani rečni vodi. “Premestitev v bazen s slano vodo nam bo omogočila boljše spremljanje in zdravljenje,” je o oslabljeni belugi povedala Lamya Essemlali, predsednica organizacije Sea Shepherd.

Beluga v reki Sena Beluga v reki Sena
REUTERS/Benoit Tessier
Beluga v reki Sena Beluga v reki Sena
REUTERS/Benoit Tessier
Beluga v reki Sena Beluga v reki Sena
REUTERS/Benoit Tessier

Poskusi hranjenja beluge z lignji in živimi postrvmi so bili neuspešni, zato reševalci sumijo, da je beluga bolna. Po prejemu koktajla vitaminov in antibiotikov je sicer pokazala znake izboljšanja. “Najbolj pomembno je ugotoviti, ali jo je mogoče ozdraviti od tega, za čimer trpi. To je nujen korak, preden jo izpustimo v morje,” je za Reuters povedal Essemlali.

Beluga je preplavala skoraj polovico poti do Pariza, nato pa so lokalne oblasti belega kita zaprle v velik sistem zapornic. Še vedno ni jasno, zakaj se je kit tako oddaljil od svojega naravnega okolja.

Konec maja je hudo bolna orka preplavala več deset kilometrov po Seni in umrla zaradi naravnih vzrokov, potem ko so bili poskusi, da bi jo spravili nazaj v morje, neuspešni. Septembra 2018 so v reki Temzi blizu Gravesenda, vzhodno od Londona, prav tako opazili kita belugo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!