“Slovenija podpira odločitev ICJ. Odgovorni smo da se ukazi sodišča uresničijo”

Slovenija 31. Jan 202420:07 0 komentarjev
Samuel Žbogar
Samuel Žbogar (Foto: PROFIMEDIA)

Slovenski predstavnik v Varnostnem svetu ZN Samuel Žbogar je na današnjem zasedanju o Bližnjem vzhodu, posvečenem nedavni odločitvi Meddržavnega sodišča (ICJ) v tožbi Južne Afrike proti Izraelu, poudaril, da Slovenija podpira odločitve sodišča, obenem pa potrdil njeno nadaljnjo podporo agenciji ZN za pomoč Palestincem (UNRWA).

Slovenski predstavnik v Varnostnem svetu ZN Samuel Žbogar je poudaril pomen spoštovanja mednarodnega prava in odločitev sodišč in pozval k takojšnjemu uresničevanju odločitve ICJ. Pozval je tudi k takojšnji izpustitvi talcev, ki so jih pripadniki Hamasa zajeli med napadom na Izrael 7. oktobra lani, ter takojšnji obnovi osnovnih storitev za prebivalce Gaze in neoviranemu dostopu humanitarne pomoči. “Člani Varnostnega sveta ZN smo dodatno odgovorni, da se ukazi sodišča uresničijo,” je dejal.

ICJ je v tožbi Južne Afrike v petek sprejel nujne izredne ukrepe ter Izraelu odredil, naj prepreči genocid in kaznuje spodbujanje h genocidu, zagotovi dostop humanitarne pomoči prebivalcem Gaze in ohrani dokaze o vojaški operaciji v Gazi. Glede obtožb, da so nekateri lokalni uslužbenci UNRWA iz Gaze sodelovali v grozljivem napadu Hamasa na Izrael, pa je Žbogar poudaril nepogrešljivost agencije za Palestince. Izrazil je globoko zaskrbljenost zaradi obtožb, podprl neodvisno preiskavo, obenem pa poudaril, da Slovenija še naprej podpira pomembno delo UNRWA, ki je življenjska nit za Palestince. “Ni nadomestila za delo UNRWA in njeno delo je ključno za uresničitev ukaza ICJ,” je dejal.

Koordinator humanitarne pomoči ZN Martin Griffiths je Varnostnemu svetu opisal razmere v Gazi in opozoril, da se spopadi okrog bolnišnic nadaljujejo in vsak dan povečuje trpljenje prebivalcev. Navedel je podatke o 26.000 mrtvih in 65.000 ranjenih Palestincih, o popolnem uničenju 60 odstotkov vseh stanovanj in hiš v Gazi in 75 odstotkih prebivalcev Gaze, ki so morali zapustiti svoje domove.

“Čista voda je skoraj nedostopna, humanitarna pomoč je krepko nezadostna, UNRWA pa je srce te pomoči, pri čemer njeno osebje umira,” je dejal in zatrdil, da so po obtožbah nemudoma uvedli preiskavo. “Enostavno povedano: naša humanitarna pomoč Gazi je povsem odvisna od tega, da ima UNRWA zadostna sredstva za svoje delovanje,” je dejal. Na to pred zasedanjem opozorili tudi strokovnjaki za človekove pravice ZN.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres, ki se je v torek srečal s predstavniki 30 držav donatork UNRWA, je sodeloval na zasedanju odbora za uresničevanje neodtujljivih pravic Palestincev ZN, ki je potekalo vzporedno z zasedanjem Varnostnega sveta. Opozoril je, da so smrt, uničenje, lakota in razseljevanje v zadnjih 120 dneh rana na vesti mednarodne skupnosti.

Med državami, ki so začasno prekinile pomoč UNRWA, so tudi ZDA. Veleposlanica Lynda Thomas-Greenfield je v Varnostnem svetu ZN zagotovila, da to ni kazen, ampak budnica. Poudarila je, da so ZDA vodilna donatorka UNRWA in pozvala k hitri preiskavi, ki bo obnovila zaupanje. “Potrebno je zagotoviti, da se kaj takega več ne ponovi,” je dejala in v svojem nastopu spet pozvala k rešitvi dveh držav.

Glede odločitve ICJ pa je izpostavila, da je sodišče potrdilo pravico Izraela do samoobrambe, vendar dodala, da je zelo pomembno, kako to pravico uveljavlja, pri čemer mora spoštovati mednarodno pravo. “Sodišče ni ukazalo prekinitve ognja, niti ni ugotovilo, da Izrael krši konvencijo proti genocidu,” je dejala in pozvala k nadaljevanju prizadevanjem za izpustitev talcev, kar bo pripomoglo k prekinitvi ognja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!