Sloveniji pri kandidaturi za nestalno članico VS polna podpora Španije

Svet 26. Jan 202314:12 1 komentar
Diplomatski sestanek med Slovenijo in Španijo
Twitter/@MZZRS

Na tradicionalnem letnem srečanju slovenskih diplomatov na Brdu pri Kranju sta zunanja ministrica Tanja Fajon in vodja španske diplomacije Jose Manuel Albares potrdila, da imata Slovenija in Španija odlične odnose. Kot skupne cilje držav sta izpostavila solidarnost, multilateralizem in feministično zunanjo politiko. Prav tako je Albares Sloveniji izrazil polno podporo Španije pri kandidaturi za nestalno članico Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov (VS OZN).

Slovenija in Španija imata odlične odnose in se strinjata, da je v trenutni krizi ključna enotnost Evrope, sta danes na Brdu pri Kranju poudarila slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon in njen španski kolega Jose Manuel Albares, ki je bil gost posveta slovenskih diplomatov. Albares je izrazil podporo Sloveniji za članstvo v Varnostnem svetu ZN.

Vodja španske diplomacije je nagovoril slovenske diplomate, ki so se na Brdu zbrali na tradicionalnem letnem srečanju. Med drugim jim je predstavil prednostne naloge španskega predsedovanja Svetu EU v drugi polovici tega leta.

V teh težkih trenutkih za Evropo si bo Španija prizadevala zaščititi Evropo in ohraniti evropsko enotnost, je napovedal in dodal, da v Madridu Slovenijo vidijo kot veliko zaveznico.

Enotnost Evrope je najboljši način za soočenje z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, je poudaril ter spomnil, da je dolgotrajno okrevanje po gospodarski krizi v Evropi dokaz, kako ključna je enotnost.

Tudi ministrica Fajon je poudarila pomen evropske enotnosti in solidarnosti v luči vojne v Ukrajini. “V času vojne na evropskih tleh, ko prihaja do tektonskih premikov, potrebujemo drug drugega,” je dejala.

Španija namerava kot predsedujoča Svetu EU velik poudarek dati tudi sodelovanju z Latinsko Ameriko ter državami z južnih obal Sredozemlja, je napovedal gost iz Madrida.

Fajon pa je dodala, da bo Slovenija, če bo uspešna s kandidaturo za nestalno članstvo v Varnostnem svetu ZN, računala na pomoč Španije, ki ima številne izkušnje in pozna razmere zlasti v Latinski Ameriki in Sredozemlju. Albares je ob tem izrazil polno podporo Madrida slovenski kandidaturi.

Ministra sta danes govorila tudi o feministični zunanji politiki, ki postaja del prenovljene slovenske zunanjepolitične strategije.

Vodja slovenske diplomacije je povedala, da jo je k temu povabila nemška kolegica Annalena Baerbock, ko sta se prvič srečali. Gre sicer za švedski koncept, ki v času, ko v svetu prihaja do nazadovanja pravic žensk, spet stopa v ospredje. Kot je dejala, se s tem ne spreminja zunanja politika, temveč se spreminja odnos, ki v ospredje postavlja enakost spolov.

Albares pa je opozoril, da odrekanje pravic ženskam predstavlja zanikanje polovice svetovnega prebivalstva, ter dodal, da je za razvoj družbe ključno vključevanje žensk.

Diplomatski sestanek med Slovenijo in Španijo
Twitter/@MZZRS

Ministrica Fajon: Slovenija podpira pravice afganistanskih žensk

Španski zunanji minister se bo v okviru obiska v Sloveniji sestal še s predsednico Natašo Pirc Musar, premierjem Robertom Golobom in predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič.

Predsednica je po srečanju na Twitterju zapisala, da je bil pogovor s španskim ministrom, s katerim sta govorila o vojni v Ukrajini ter izzivih EU in potrdila odlične odnose med državama, prijeten in iskren. Dodala je, da se je Albaresu tudi zahvalila za podporo Španije pri slovenski kandidaturi za nestalno članico v Varnostnega sveta ZN.

V ospredju pogovora ministra s slovenskim premierjem so bile priprave Španije na predsedovanje Svetu EU v drugi polovici letošnjega leta in najbolj aktualne zunanjepolitične teme, so sporočili z vlade. Kot so zapisali, želi Španija v času predsedovanja čim bolj izkoristiti slovensko poznavanje Zahodnega Balkana, dosedanje dobre odnose med državama pa bodo po njihovih besedah utrdili številni prihajajoči obiski na visoki ravni.

Da današnji obisk Albaresa predstavlja začetek nadgradnje dobrih odnosov med državama, so sporočili tudi iz DZ po srečanju ministra s Klakočar Zupančič. Slovenijo bo predvidoma februarja obiskal španski premier Pedro Sanchez, mesec kasneje pa naj bi se v Ljubljani mudila predsednica španskega parlamenta Meritxell Batet Lamana, so navedli.

Moramo ohranjati prijateljstvo, graditi močne povezave, tudi zaradi različnih kriz, s katerimi se soočamo – vojna v Ukrajini, energetska in ekonomska kriza in še vedno prisotna pandemija covida-19, je poudarila predsednica DZ. Z ministrom sta se strinjala, da sta Slovenija in Španija tudi zgodovinsko povezani, saj so številni Slovenci prehodili Jakobovo pot, veliko pa se jih je tudi borilo v španski državljanski vojni.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje