Slovenska soseda ima najčistejše kopalne vode: Slovenije ni med najboljšimi

Svet 11. Jun 202211:03 > 15:03 1 komentar
Vrbsko jezero (Avstrija)
PROFIMEDIA

V poletni vročini je osvežitev v morju ali rekah stalnica. Poleg temperature, ki kopalce običajno najbolj zanima, pa ni zanemarljiva niti kakovost kopalnih voda. To vsako leto preverjajo tudi na Evropski agenciji za okolje, ki je na podlagi podatkov za lansko leto pripravila seznam držav z najbolj čistimi kopalnimi vodami v Evropi.

Analize kopalnih voda poleg nacionalnih ustanov preverjajo tudi na evropski ravni. Evropska agencija za okolje je objavila ugotovitve o kakovosti vode na evropskih kopališčih za leto 2021. Država z najbolj čisto vodo na svojih kopališčih je postala Avstrija. Agencija je pri naših severnih sosedih kar 97,7 odstotka vseh kopališč ocenila kot izvrstnih.

Na lestvici Avstriji sledijo Malta, kjer je izvrstnih 96,6 odstotka kopalnih voda, Grčija s 95,8 odstotki in Hrvaška, kjer je voda izvrstne kakovosti na 95,7 odstotka kopališč.

Slovenija je na sredini evropske lestvice, med 29 državami je na 15. mestu. Okoljska agencija je pri nas izvrstno kakovost pripisala 39 kopališčem, kar pomeni 83 odstotkov vseh slovenskih kopalnih voda. Najmanjši delež izvrstnih kopališč je po analizi Evropske agencije za okolje na Poljskem, kjer je takih 44,5 odstotka vseh kopališč. V analizo je bilo vključenih 21.859 kopališč v državah članicah EU ter v Švici in Albaniji.

Kakovost kopalnih voda
Delež kopalnih voda z oceno izvrstno leta 2021 (EEA)

Pri agenciji so ugotovili še, da kakovost vode na evropskih kopališčih ostaja visoka, saj je minimalne standarde v letu 2021 izpolnjevalo 95,2 odstotka vseh kopališč. Dodajajo, da so obmorske kopalne vode kakovostnejše kot pa celinske, kamor spadajo reke in jezera. Pri teh je bil delež izvrstnih ocen v primerjavi z morskimi kopališči nižji za deset odstotnih točk. Veseli pa podatek, da kljub včasih nepazljivemu ravnanju z naravo delež izvrstnih kopalnih voda v zadnjih letih ostaja stabilen.

V Sloveniji kakovost kopalnih voda spremlja Agencija za okolje (Arso). Rezultate analiz in morebitne spremembe lahko spremljate na Karti kopalnih voda.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje