Slovenski paviljon bo v Dubaju ostal tudi po koncu Expa

Svet 08. Feb 202211:51 > 11:54 0 komentarjev
expo dubai, slovenski paviljon
Nebojša Tejić/STA

Expo 2020 v Dubaju danes v ospredje postavlja Slovenijo. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je državo predstavil kot kreativno in gospodarsko močno zeleno državo z visoko kakovostjo življenja. Kot je napovedal, bo slovenski paviljon v Dubaju ostal tudi po koncu Expa.

Na osrednjem prizorišču Expa, trgu Al Wasl, je ob slovenskem nacionalnem dnevu zjutraj zaplapolala slovenska zastava in zadonela slovenska himna. Počivalšek je kot osrednji slovenski govornik na slovesnosti državo označil za mlado in ekonomsko močno državo.

Spomnil je na lani obeleženih 30 let slovenske samostojnosti. “V tem času smo dosegli visoko kakovost in varnost življenja in izobraževanja ter zagotovili dostop do visoko učinkovitih javnih storitev,” je poudaril. Slovenijo je opisal kot članico vseh najpomembnejših globalnih in evropskih organizacij in zanesljivo gospodarsko partnerico na najmočnejših globalnih trgih.

Med slovenskimi uspehi je izpostavil tudi pravkar zaključeno uspešno drugo predsedovanje Svetu EU in naziv prve zelene turistične destinacije na svetu. “Expo 2020 je idealna priložnost, da Slovenija pokaže, kako je postala zelena, kreativna in pametna,” je podčrtal minister in izrazil prepričanje, da je država na svetovni razstavi doslej naredila odličen vtis.

A s tem delo še ni končano, je poudaril Počivalšek. Napovedal je, da bo slovenski paviljon v Dubaju ostal tudi po koncu svetovne razstave. K temu je med drugim pozivalo slovensko gospodarstvo, ki predlaga, da paviljon v prihodnje postane prostor za predstavitve slovenskih prebojnih dosežkov in gospodarstva.

Profimedia

Slovenski paviljon eden najbolj privlačnih

Šejk Nahjan bin Mubarak Al Nahjan, ki vodi ministrstvo za kulturo Združenih arabskih emiratov, se je medtem Sloveniji zahvalil za sodelovanje na Expu in njen paviljon ocenil kot enega “vizualno najbolj privlačnih” na tokratni razstavi. Podčrtal je gospodarske odnose med Slovenijo in Združenimi arabskimi emirati in dejal, da so slednji ponosno drugi največji trgovinski partner Slovenije v Zalivu.

“Z močnim sodelovanjem na področju gospodarstva in tehnologije verjamemo, da bodo tudi slovenske prakse na področju zelenih strategij velik navdih za nas in za sodelujoče ter obiskovalce Expa. Veselim se priložnosti za sodelovanje in izmenjavo znanja pri tem in na drugih področjih, kot so umetna inteligenca, informacijske tehnologije in turizem,” je sklenil.

Dogajanje ob slovenskem nacionalnem dnevu se bo na slovenskem paviljonu popoldne nadaljevalo s sprejemom, ki ga bosta gostila Počivalšek in minister za zunanje zadeve Anže Logar, ki se ob slovenskem nacionalnem dnevu prav tako mudi na Expu. Sklenilo se bo s koncertom na trgu Al Wasl za vse obiskovalce Expa.

Expo je vrata odprl 1. oktobra lani, končal pa se bo konec marca letos. Na svetovni razstavi sodeluje 192 držav, kar je največ v zgodovini teh svetovnih dogodkov. Slovenija v Dubaju nastopa pod sloganom Slovenia – Green Smart Experience, s katerim se predstavlja kot trajnostna, sodobna in ustvarjalna ter v prihodnost usmerjena država, v kateri se prepletajo zeleno okolje, znanje, prebojne ideje in inovacije ter gospodarstvo z dodano vrednostjo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!