Smetarji v Glasgowu začetek podnebne konference pospremili s stavko

Svet 01. Nov 202112:35 0 komentarjev
COP26 podnebna konferenga v Glasgowu
Yves Herman/REUTERS

Smetarji v Glasgowu, kjer poteka podnebna konferenca, stavkajo. Želijo si povišice v višini 2000 funtov.

Smetarji v Glasgowu, kamor bodo danes na podnebno konferenco COP26 pripotovali številni svetovni voditelji, so minuto čez polnoč začeli stavko. Smetarji, ki so že dlje časa v sporu s tamkajšnjim mestnim svetom, so v petek stavko že odpovedali, po propadu nedeljskih pogajanj pa jo kljub temu uresničili.

“V dobri veri smo se sestali s predstavniki mestnega sveta in jim predstavili naše predloge za izboljšanje razmer v panogi, svet pa jih je zavrnil,” je zadnji krog pogajanj strnila sekretarka sindikata GMB Louise Gilmour.

Po napovedi sindikata bodo smetarji stavkovne aktivnosti izvajali cel prvi teden podnebne konference, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V GMB se zavzemajo za letno povišico v višini 2000 funtov. V preteklosti so smetarji, ki zaslužijo do 25.000 funtov letno, že zavrnili ponudbo v višini 850 funtov.

Podjetje Cosla, ki je zadolženo za smetarke storitve v mestu, je sindikatu v petek ponudilo 5,89-odstotno povišico za najslabše plačane zaposlene, s čimer bi vsi, ki letno zaslužijo manj kot 25.000, dobili 1062 funtov več. Škotska vlada je predlog podprla s 30 milijoni funtov.

Predstavnik mestnega sveta je pozno v nedeljo sporočil, da dogovor, dosežen na državni ravni, sindikatu daje dva tedna za premislek, zato ni nikakršnega razloga za stavko. Kadarkoli smo se pripravljeni sestati s sindikatom in rešiti zagato, ki je lokalne narave, so dodali v mestnem svetu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!