Smeti na vsakem koraku: tako je bil zjutraj videti Zagreb

Svet 25. Jan 202309:38 > 11:58 1 komentar
smeti v Zagrebu
Luka Stanzl/PIXSELL/BOBO

Zagreb je te dni poln smeti. Komunalni delavci namreč stavkajo. Na ulice so odšli, potem ko je uprava izredno odpustila tri delavce. Poglejte, kako so bile zjutraj videti ulice hrvaškega glavnega mesta.

Zagrebške ulice so polne smeti. Zaradi stavke jih namreč smetarji iz hrvaškega glavnega mesta ne odvažajo.

Delavci so odšli na ulice, potem ko je uprava komunalnega podjetja Čistoća izredno odpustila tri delavce. Ugotovila je namreč, da so v isti tovornjak razvrstili različne smeti. Pri tem so jih posnele kamere, posnetke pa je v začetku meseca objavila hrvaška javna televizija HRT. Zaradi izrednih odpovedi so njihovi sodelavci začeli protestirati, odpuščeni pa so se nato vrnili na delovna mesta.

Kasneje so zaposleni predstavili še dodatne zahteve. Po pojasnilih vodstva holdinga so jih postavili enajst. Med njimi je tudi dvig osnovne plače za najmanj 12 odstotkov, 300 evrov stalnega dodatka in sistematizacija delovnih mest v 30 dneh. V ponedeljek je vodstvo ugodilo petim od enajst zahtev delavcev.

“Uprava je pripravljena sprejeti pet od 11 zahtev in se pogajati o drugih,” je dejal zagrebški župan Tomislav Tomašević in delavce pozval, naj se vrnejo na delo. Dejal je, da česa podobnega ne pomni ne na ravni mesta ne države, in se vprašal, kako daleč bo šlo vse skupaj, če bodo popustili stavkajočim. Ob tem je izpostavil, da se je vse skupaj začelo z eno zahtevo, zdaj pa so že na 11.

Tomašević je še poudaril, da prejšnja oblast mesta Zagreb ni spoštovala kolektivne pogodbe z delavci, oni pa jo spoštujejo in celo povečujejo materialne pravice. Dodal je, da so plače v Čistoći že povišali za 13 odstotkov in da je bila to enostranska odločitev holdinga. Sindikati po njegovih besedah zahtevajo linearno zvišanje vseh plač v ZGH, tako tistih v srednji upravi kot tistih z najnižjimi plačami. “Menili smo, da je socialno pravičnejše, da se v večjem odstotku povečajo plače tistim, ki imajo nižje plače, in v manjšem odstotku tistim, ki imajo najvišje plače,” je pojasnil.

smeti v Zagrebu smeti v Zagrebu
Luka Stanzl/PIXSELL/BOBO
smeti v Zagrebu smeti v Zagrebu
Luka Stanzl/PIXSELL/BOBO
smeti v Zagrebu smeti v Zagrebu
Luka Stanzl/PIXSELL/BOBO
smeti v Zagrebu smeti v Zagrebu
Luka Stanzl/PIXSELL/BOBO

Kljub temu pa delavci stavko nadaljujejo in smeti iz Zagreba ne odvažajo. Na delo so se pripravljeni vrniti, če se bo zvišal plačni koeficient: za komunalne delavce 1,8, za voznike pa 2,4.

Mestna uprava trdi, da je stavka zaposlenih nezakonita, a so se kljub temu s sindikati pripravljeni pogovarjati. Je pa zagrebški župan napovedal, da bodo stavko prijavili sodišču. “Uprava bo sodišču danes prijavila to nezakonito stavko,” je napovedal in izrazil pričakovanje, da bo stroške zanjo plačal sindikat. Ocenil je, da gre za okoli 100.000 evrov na dan.

“Zakon točno določa, kdaj se lahko stavka in v kakšnih okoliščinah. Sindikati v tem trenutku trdijo, da to ni pod njihovim nadzorom in vplivom, obenem pa se z nami želijo pogajati o povečanju materialnih pravic v holdingu, vključno s Čistoćo,” je dejal. Poudaril je, da bi stavkajoči morali opozoriti delodajalca, da bi nastala čim manjša finančna škoda in bi bilo čim manj posledic za prebivalce.

Ne bodo se vrnili “za nobeno ceno”

Čeprav bi domnevno nezakonita stavka lahko prinesla negativne posledice za delavce, se ti ne nameravajo vrniti na delo “za nobeno ceno”, je za hrvaško tiskovno agencijo Hina zatrdil komunalni delavec Čistoće Sabahudin Sedić. “Naj nas vse dopustijo,” je izjavil in dodal, da je takšno stališče vseh delavcev.

Pojasnil je, da so upravi Čistoće in ZGH postavili zahteve, a je Ćistoća privolila samo v manjše, kar je razlog za nadaljevanje stavke. “Najpomembnejši so nam koeficienti, stojimo drug ob drugem in ne bomo odnehali, dokler jih ne povečajo,” je napovedal.

Povprečna plača komunalnega delavca po zadnjem povišanju plač znaša 990 evrov, za voznika smetarskega vozila pa 1240 evrov, je v torek za HRT pojasnil vodja Čistoće Davor Vić. Vić je Tomaševiću sicer ponudil svoj odstop, a ga je ta zavrnil.

smeti v Zagrebu smeti v Zagrebu
Ivana Tarić/N1
smeti v Zagrebu smeti v Zagrebu
Nataša Vidaković/N1
smeti v Zagrebu smeti v Zagrebu
Ivan Hrstić/N1
smeti v Zagrebu smeti v Zagrebu
Ivan Hrstić/N1

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje