So to res zadnji dnevi Twitterja? Tudi Musk čivknil pomenljivo sliko

Svet 18. Nov 202206:11 > 12:16 7 komentarjev
Twitter
Profimedia

V podjetju Twitter, ki ga je nedavno kupil Elon Musk, se nadaljujejo pretresi. Zaposleni so tokrat dobili sporočilo, da se pisarne začasno zapirajo, pri čemer jim bodo (prav tako za določen čas) odvzeli dostop do njih. Podjetje Amazon, katerega ustanovitelj in največji posamični lastnik je Muskov tekmec za najbogatejšega Zemljana Jeff Bezos, se je medtem znašlo v ne najbolj spodbudnem položaju.

Podjetje Twitter je zaposlenim sporočilo, da bo pisarne podjetja začasno zaprlo – in to nemudoma.

V dopisu, ki so ga pridobili v britanski radioteleviziji BBC, je zapisano, da se pisarne zapirajo “takoj”, da bodo zaposlenim začasno odvzeli vse službene kartice za dostop do stavb ter da se pisarne ne bodo odprle do ponedeljka, 21. novembra.

V sporočilu se vodstvo Twitterja zaposlenim prav tako zahvaljuje za njihovo “fleksibilnost” in jih poziva, naj se tudi v prihodnje – skladno s pravili podjetja – zadržijo in o zaupnih informacijah o podjetju ne razpravljajo na družbenih omrežjih, z mediji ali drugod.

“Veselimo se sodelovanja z vami v Twitterjevi vznemirljivi prihodnosti,” pa se glasi stavek, s katerim se zaključi sporočilo vodstva zaposlenim.

Twitterjev dopis sledi informacijam, da se je večje število zaposlenih odločilo zapustiti podjetje, potem ko jih je novi lastnik Twitterja Elon Musk pozval, naj ali ostanejo, pri čemer bodo delali veliko (nadure) in zelo intenzivno, ali naj odidejo. Po navedbah tiskovne agencije Reuters je odločitev o odhodu sprejelo več sto uslužbencev, med katerimi so tudi inženirji, ki skrbijo, da sistem deluje.

Spomnimo, že pred tem pa so iz podjetja sporočili, da bodo odpustili polovico zaposlenih. Pred Muskovim prevzemom Twitterja je bilo v podjetju okoli 7.500 zaposlenih, za podjetje pa so delali tudi pogodbeni delavci, še navaja BBC.

Novico o zaprtju Twitterjevih pisarn spremlja Muskov čivk, v katerem je objavil pomenljivo fotografijo, posneto na pokopališču, ki še dodatno sproža ugibanja o usodi Twitterja.

Malo pred tem pa je Musk tvitnil tudi, da je Twitter znova presegel rekord v množičnosti uporabe.

V Amazonu odpuščanja

Podjetje Amazon, katerega ustanovitelj in največji posamični lastnik je Muskov tekmec za najbogatejšega Zemljana Jeff Bezos, se je znašlo v ne najbolj spodbudnem položaju. Po izjemnih poslovnih rezultatih zaradi razmaha spletne trgovine in uporabe tehnologije v času pandemije covida-19, ko je na veliko zaposlovalo in praktično podvojilo število zaposlenih, mora zdaj zaradi umirjanja gospodarske dejavnosti in padca prodaje izvesti spremembe.

Amazon je tako potrdil poročanje medijev, da je začel proces odpuščanja. “Gospodarstvo je v zapletenem položaju, v zadnjih letih pa smo intenzivno zaposlovali,” je v internem sporočilu zaposlenim razloge po pisanju AFP pojasnil prvi mož Amazona Andy Jassy.

Po medijskem poročanju naj bi v podjetju odpustili okoli 10.000 zaposlenih, kar je sicer manj kot odstotek približno 1,5 milijona zaposlenih. Jassy te številke ni potrdil, je pa navedel, da se je proces zmanjševanja delovne sile začel in bo trajal še v 2023. Amazon je sicer letos že zmanjšal število začasno zaposlenih za okoli 80.000.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje