V črno-belem vzorcu zeber se skriva veliko več, kot je videti na prvi pogled

Magazin 19. Feb 202419:06 1 komentar
zebra, zebri, zebre
Foto: PROFIMEDIA

Vprašanje o progastem zebrinem vzorcu je staro. Znanstveniki poznajo odgovor nanj in vedo tudi, zakaj naj bi se takšen vzorec pri "afriškem konju" sploh razvil.

Ena najbolj prepoznavnih živali ima značilen vzorec – črne in bele proge.

Vprašanje, ali so zebre bele s črnimi progami ali črne z belimi, je že staro. So pa znanstveniki poskušali odgovoriti tudi na vprašanje, zakaj imajo ti sorodniki konja sploh takšen vzorec.

Ena od najbolj znanih hipotez je, da zebrin črtasti vzorec zmede plenilce, ki v čredi črtastih živali težko razločijo posamezno žival. Menda naj bi, ko se zebre premikajo, črtasti vzorec ustvaril iluzijo gibanja v smer, ki je nasprotna dejanskemu gibanju živali.

Zanimive nove ugotovitve kažejo, da so črte morda obramba pred nadležnimi obadi in cece muhami, piše na spletni strani ljubljanskega živalskega vrta, nekateri pa menijo, da imajo črno-bele črte tudi termoregulacijsko ali socialno vlogo.

Kot piše portal N1 Beograd, so znanstveniki odkrili tudi, da imajo zebre črno kožo in spodnji del dlak. Bele proge in bel trebuh so tako samo “dodatek”. Torej je zebra v osnovi črna z belimi progami.

Je pa vsak vzorec pri zebrah unikaten, kar pomeni, da ima vsaka žival svojega, ki ji je lasten, podobno kot pri človeku prstni odtisi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje