Premier in minister: Najvišji dvig pokojnin v zgodovini samostojne Slovenije

Slovenija 19. Feb 202412:57 > 15:20 61 komentarjev

Pokojnine, ki jih bodo upokojenci dobili nakazane na račun konec februarja, bodo še nekoliko višje kot januarja, ko so se že delno uskladile z inflacijo. Namesto 8,2 odstotka, kakor je predvidevala delna redna januarska uskladitev, bodo upokojenci deležni 8,8-odstotnega dviga pokojnin. Premier Robert Golob je za medije dejal, da gre za najvišjo uskladitev pokojnin od leta 1992, in zagotovil, da so sredstva za dvig že zagotovljena v proračunu. Njegovo izjavo je še dodatno dopolnil minister za delo Luka Mesec, ki je dejal, da gre za najvišjo uskladitev v samostojni Sloveniji.

Pokojnine, ki bodo nakazane konec februarja, bodo še za 0,6 odstotka višje, kot je kazala delna januarska uskladitev, je danes odločil svet pokojninskega zavoda. Redna februarska uskladitev glede na rast plač in povprečno letno inflacijo lani sicer od 1. januarja znaša 8,8 odstotka, a ker je bila delna redna uskladitev v višini 8,2 odstotka že januarja, bo ta mesec izplačana le razlika.

Premier Robert Golob je izrazil zadovoljstvo, da so upokojenci deležni “zgodovinskega” dviga pokojnin. “Dvig je višji od načrtovanega in je najvišji od leta 1992. Omogočili so ga tudi ukrepi vlade za pomoč gospodarstvu v boju zoper energetsko draginjo, zato so plače rasle hitreje od pričakovanj in to je za sabo potegnilo tudi rast pokojnin,” je dejal Golob. Zagotovil je, da so sredstva za pokojnine že v proračunu.

Minister za delo Luka Mesec je premierjevo izjavo dopolnil, da gre za najvišjo uskladitev pokojnin v zgodovini samostojne Slovenije. “Letošnji dvig je višji od vseh inflacijskih stopenj lani. Inflacija decembra lani je znašala 4,2 odstotka,” je dejal. Uskladitev pokojnin je višja tudi od povprečne letne inflacije, ki je znašala 7,5 odstotka. “S tem je vlada letos namenila posebno skrb upokojencem,” je dejal Mesec.

Poleg tega so po besedah ministra Mesca za upokojence sprejeli tudi druge ukrepe, med drugim zajamčeno pokojnino za vdovce in vdove, višjo osnovo za invalidsko upokojene, poleg letnega pa so lani prvič izplačali tudi zimski dodatek, je še povedal Mesec.

Luka mesec in robert golob
Foto: BOBO

Za dvig pokojnin v pokojninski blagajni potrebujejo dodatne 603 milijone evrov

Januarsko izplačilo je bilo izvedeno v skladu s proračunskimi dokumenti, medtem ko redno uskladitev v februarju izračunajo po sistemskem pokojninskem zakonu. Ta določa, da je treba upoštevati 60 odstotkov rasti povprečne bruto plače in 40 odstotkov povprečne rasti cen življenjskih potrebščin v lanskem letu.

Povprečna plača za leto 2023 je bila od plače za leto 2022 nominalno v bruto znesku višja za 9,7 odstotka, povprečna letna inflacija v letu 2023 pa je dosegla 7,4 odstotka, je na današnji seji sveta Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje dejal generalni direktor zavoda Marijan Papež.

Na letni ravni uskladitev v višini 8,8 odstotka od 1. januarja po njegovih besedah pomeni, da bo treba v ta namen nakazati sredstva v višini 603 milijone evrov.

Izračun februarskih pokojnin

Februarske pokojnine, ki bodo izplačane prihodnji četrtek, 29. 2., bodo tako za nekaj evrov višje kot januarja, ko je bil dvig precejšen, in sicer so se takrat pokojnine delno uskladile za 8,2-odstotka.

V spodnji tabeli smo za izračun vzeli upokojenca, ki prejema povprečno pokojnino. Po podatkih Zpiza je ta lani znašala 823 evrov. Dodali pa smo tudi primer, ko upokojenec prejema tisoč evrov pokojnine.

Najnižja pokojnina znaša 337,40 evra

Najnižja pokojnina v skladu z današnjim sklepom sveta od 1. januarja znaša 337,40 evra, zagotovljena pokojnina, ki je najnižji znesek za upokojence s polno delovno dobo, 748,27 evra, zagotovljena vdovska pokojnina največ 748,27 evra, najnižji znesek invalidske pokojnine pa 468,93 evra.

Sicer pa na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pripravljajo novo pokojninsko reformo, za katero napovedujejo, da bo v DZ sprejeta konec letošnjega leta. Izhodišča za pokojninsko reformo zdaj usklajujejo v koaliciji in na ravni vlade, vlada pa naj bi jih predvidoma potrdila v začetku marca, so za STA danes napovedali na ministrstvu.

Izhodišča, ki jih je pripravilo ministrstvo, ne predvidevajo sprememb pri pogoju za starostno upokojitev, po katerem je treba imeti 60 let starosti in 40 let pokojninske dobe brez dokupa. Za kasnejši odhod iz zaposlitve pa so predlagani mehki ukrepi.

Svet pokojninskega zavoda je na današnji seji sprejel še sklep, po katerem se kot predstavnika ustanovitelja v svetu razrešita Anže Dolinar in Sašo Furlan, na njuno mesto pa se imenujeta Natalija Pogorevc in Jernej Meden. S tem so sledili sklepu vlade s 25. januarja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje