Sodišče odločilo: podmladek AfD je “desničarska ekstremistična organizacija”

Svet 06. Feb 202416:37 0 komentarjev
Protesti proti AfD
Foto: PROFIMEDIA

Sodišče v Kölnu je razsodilo, da lahko obveščevalne službe podmladek stranke Alternativa za Nemčijo obravnavajo kot ekstremistično organizacijo. Sodišče je pojasnilo, da podmladek izvaja obsežno ksenofobno propagando, zlasti proti muslimanom in migrantom.

Nemške obveščevalne službe lahko podmladek skrajno desne stranke Alternativa za Nemčijo (AfD) označijo kot ekstremistično organizacijo, je danes razsodilo sodišče v Kölnu.

Podmladek so zaradi desnega ekstremizma začele nadzirati aprila lani. Opozorile so, da so nekatera prizadevanja podmladka protiustavna.

Tako AfD kot JA sta se pritožili zaradi obravnave podmladka kot morebitno desno ekstremistično organizacijo, a je sodišče v Kölnu pritožbo zavrnilo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Nadzor obveščevalnih služb ni ukrep, ki bi bil usmerjen proti obstoju AfD, temveč služi za razjasnitev, ali stranka oziroma njen podmladek zasleduje cilje, ki niso ustavni,” je sporočilo sodišče in razsodilo, da obveščevalne službe podmladek lahko obravnavajo kot “potrjeno desničarsko ekstremistično organizacijo”.

Kot je pojasnilo sodišče, JA krši človekovo dostojanstvo, saj “še naprej širi sporni rasni koncept družbe, po katerem izključuje etnične tujce” ter izvaja obsežno ksenofobno propagando, ki je usmerjena zlasti proti muslimanom ter migrantom in prosilcem za azil.

Sodba še ni pravno zavezujoča

“JA prav tako pogosto deluje proti načelom demokracije na vseh političnih ravneh. Zvezno republiko Nemčijo enači z diktatorskimi režimi, zlasti z nacističnim režimom,” je dodalo sodišče.

Razsodbo sodišča je že pozdravila nemška notranja ministrica Nancy Faeser. “Današnja odločitev jasno kaže, da imamo opravka z množičnim zaničevanjem človečnosti, rasizmom, sovraštvom do muslimanov in napadi na našo demokracijo,” je dejala in dodala, da se bodo v boju proti temu še naprej uporabljala sredstva pravne države, poroča nemški portal Tagesschau.

Sodba sicer še ni pravno zavezujoča, saj se lahko tako AfD kot JA nanjo pritožita na višje sodišče.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!