Prepovedi potovanj, testiranja in karantene med zdravstveno krizo so zakonite

Svet 05. Dec 202316:18 1 komentar
Italija
Mejni prehod z Italijo v Novi Gorici med pandemijo koronavirusa (Foto: Srdjan Živulović/BOBO)

Sodišče EU je odločilo, da lahko članice unije v primeru pandemije prepovejo nenujna potovanja v druge države, ki veljajo za zdravstveno tvegana območja. Prav tako lahko države od ljudi pri vstopu zahtevajo testiranje in karanteno, še meni sodišče, ki je podalo pravno mnenje v sporu med Belgijo in turistično agencijo.

V času pandemije lahko država članica EU prepove nenujna potovanja v druge članice, ki veljajo za območja z visokim tveganjem, je danes razsodilo Sodišče EU. Dodalo je, da lahko država ljudem ob vstopu na njeno ozemlje odredi opravo presejalnih testov in karanteno, vendar morajo biti ta pravila jasna, natančna, nediskriminatorna in sorazmerna.

Sodišče EU je odločalo o vprašanju, ki ga je nanj naslovilo belgijsko sodišče. Belgija je namreč ob izbruhu pandemije covida-19 leta 2020 prepovedala nenujna potovanja v določene države ali iz njih. Poleg tega je moral vsak potnik iz teh držav opraviti test in spoštovati karanteno.

Ker je Belgija julija 2020 Švedsko zaradi tamkajšnjih zdravstvenih razmer uvrstila na seznam t. i. “rdečih območij”, je agencija za potovanja v Skandinavijo Nordic Info odpovedala vsa predvidena potovanja iz Belgije na Švedsko in obratno ter zahtevala odškodnino za nastalo škodo. Belgijsko sodišče pa je nato Sodišče EU vprašalo, ali pravo unije nasprotuje belgijski ureditvi.

Sodišče je zdaj razsodilo, da Belgija ni kršila prava EU o pravici do prostega gibanja. Pojasnilo je, da lahko država članica zaradi boja proti pandemiji prepove nenujna potovanja v druge države članice, uvrščene med “rdeča območja”, ali iz njih. Poleg tega lahko osebam, ki vstopajo na njeno ozemlje, naloži obveznost, da opravijo presejalne teste in spoštujejo karanteno, je sporočilo sodišče.

Ob tem je dodalo, da morajo biti takšni ukrepi obrazloženi ter vsebovati jasna in natančna pravila. Prav tako morajo biti ukrepi nediskriminatorni in jih mora biti mogoče izpodbijati v okviru sodnega ali upravnega pravnega sredstva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje