Soglasna obsodba poskusa preganjanja Palestincev iz Gaze. Kaj pravi Slovenija?

Svet 13. Jan 202409:45 > 12:46 13 komentarjev
Varnostni svet ZN
Foto: PROFIMEDIA

Varnostni svet Združenih narodov je v petek zvečer na pobudo Alžirije razpravljal o grožnji, ki jo predstavlja prisilno razseljevanje prebivalcev Gaze. Dogajanje so soglasno obsodili.

Slovenski predstavnik v Varnostnem svetu Samuel Žbogar je izrazil odločno nasprotovanje Slovenije izseljevanju Palestincev iz Gaze, ker bi bila to groba kršitev mednarodnega prava, enaka vojnemu zločinu. Obsodil je izjave v tej smeri in izrazil ogorčenje nad pogoji, v katerih živijo Palestinci v Gazi.

Izrazil je obžalovanje nad dejstvom, da Varnostni svet ZN glede Gaze ne izpolnjuje svoje odgovornosti, pozval k neoviranemu dostopu humanitarne pomoči in dejal, da sedaj v Gazi ni varnega prostora. Poudaril je še, da je potrebna takojšnja prekinitev ognja.

Podobno je v svojih izjavah menilo tudi več drugih veleposlanikov držav članic Varnostnega sveta ZN, ki pa na koncu zasedanja ni sprejel ukrepa. S položajem na terenu jih je seznanil generalni podsekretar ZN za humanitarne zadeve Martin Griffiths, ki je poudaril, da je treba vsem Palestincem iz Gaze omogočiti vrnitev domov, ker to zahteva mednarodno pravo.

Britanska veleposlanica Barbara Woodward je dejala, da njena država odločno zavrača predloge za izselitev Palestincev iz Gaze, Izrael pa je pozvala, naj ne le obsodi nasilje naseljencev na palestinskih ozemljih, ampak tudi ukrepa proti odgovornim ter Palestince zaščiti.

Ameriška veleposlanica pa je menila, da je položaj v Gazi z 1,8 milijona razseljenimi ljudmi nevzdržen. Ob tem je poudarila ameriško stališče, da se morajo palestinski civilisti vrniti na svoje domove v Gazi, takoj ko bodo razmere to dopuščale.

“Pod nobenimi pogoji se jih ne sme siliti, da zapustijo Gazo. Odločno zavračamo izjave izraelskih predstavnikov v tej smeri,” je dejala Thomas Greenfield in dodala, da takšna neodgovornost otežuje pot do trajnega miru.

Ruski veleposlanik Vasilij Nebenzija je medtem obžaloval dejstvo, da ZDA onemogočajo ukrepanje Varnostnega sveta glede Gaze, ki je po njegovih besedah z več tisoč mrtvimi, uničeno infrastrukturo in dvema milijonoma beguncev v katastrofalnem stanju. “Napadi 7. oktobra ne morejo legitimizirati izraelske uporabe sile v Gazi,” je dejal in zahteval takojšnje premirje.

Izraelski veleposlanik Gilad Erdan pa je zatrdil, da ni nobenega prisilnega izseljevanja prebivalcev Gaze in to ni politika izraelske vlade. Ponovno se je zgražal nad dejstvom, da se je Varnostni svet ZN ponovno sestal zaradi Palestincev, doslej pa še niti enkrat zaradi Izraela.

Tožbo proti Izraelu pred meddržavnim sodiščem v Haagu, ki jo je vložila Južna Afrika, je ob tem označil za brezpredmetno in dejal, da bi namesto tega morali soditi Združenim narodom, ki si zatiskajo oči pred nasiljem palestinskega gibanja Hamas.

O razmerah v Gazi in o tem, kako bi morala ravnati Slovenija, je v velikem intervjuju za N1 spregovorila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar. Preberete in pogledate ga lahko na tej povezavi.

V Gazi ponoči ubitih najmanj 60 palestincev

Nemiri v Gazi sicer ne pojenjajo. V izraelskih napadih na Gazo je bilo ponoči po navedbah tamkajšnjega ministrstva za zdravje ubitih najmanj 60 ljudi, več deset je bilo ranjenih. V 99 dni trajajočem konfliktu je bilo po zadnjih podatkih ministrstva v palestinski enklavi ubitih skoraj 24.000 ljudi, več kot 60.000 pa je bilo ranjenih, še okoli 10.000 ljudi je pogrešanih, poročajo tuje tiskovne agencije.

Izraelska vojska je medtem po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes sporočila, da so njene sile v osrednjem delu Gaze zadele več deset raketometov, ki so bili “pripravljeni za uporabo”. Dodali so, da so v zračnih napadih na mesto Han Junis v južnem delu Gaze ubili štiri teroriste.

Zaradi izraelskega bombardiranja je v petek prišlo do prekinitve internetnih in telekomunikacijskih storitev. Palestinski Rdeči polmesec je opozoril, da se zaradi izpada povečujejo težave pri takojšnjem doseganju ranjencev in poškodovanih. V Izraelu medtem narašča zaskrbljenost za talce v Gazi, saj se bliža njihov stoti dan v ujetništvu.

Med napadom 7. oktobra so borci palestinskega gibanja Hamas zajeli približno 250 talcev. Po več izmenjavah talcev za Palestince, zaprte v izraelskih zaporih, jih je v ujetništvu še nekaj več kot 130. Izraelske oblasti so se s Katarjem v petek dogovorile, da bodo talci prejeli zdravila. Izrael sicer trdi, da jih je bilo 25 že ubitih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje