Španija bo Palestino priznala do julija. Ji bo sledila tudi Slovenija?

Svet 02. Apr 202414:44 4 komentarji
Foto:

Španija bo do julija priznala neodvisnost Palestine, je pred novinarji v ponedeljek zatrdil španski premier Pedro Sanchez, in bo ena od štirih držav, ki bodo skupaj priznale Palestino.

Španski predsednik vlade Pedro Sanchez je v ponedeljek v sklopu turneje po Jordaniji, Katarju in Savdski Arabiji potrdil, da bo Španija neodvisnost Palestine priznala do julija. Po njegovem mnenju bo v Evropski uniji kmalu nastala “kritična masa” ljudi, ki bo spodbudila še več držav članic k priznanju Palestine.

Med njimi je tudi Slovenija, ki je konec marca potrdila, da je pripravljena priznati Palestino skupaj z drugimi partnericami. Poleg Španije naj bi jo skupaj priznali še Irska in Malta. Sanchez je tedaj dejal, da bodo to storili, ko bodo okoliščine primerne in bo dejanje učinkovito. Slovenski premier Robert Golob pa je poudaril, da so s kolegi govorili o tem, pod kakšnimi pogoji bi lahko izvedli priznanje Palestine.

Odločitev četverice je tedaj pozdravil tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Meni, da gre za dobro idejo, če je njen namen začetek procesa za obnovitev bližnjevzhodnega mirovnega procesa.

Sanchez je v ponedeljek ob tem izrazil pričakovanje, da bi se konflikt v Gazi končal pred evropskimi volitvami, 9. junija.

Na odločitev četverice se je Izrael odzval z besedami, da njihov načrt pomeni “nagrado za terorizem”, ki bi zmanjšala možnost za rešitev spopadov v Gazi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje