Španija, Norveška in Irska uradno priznale Palestino

Svet 28. Maj 202406:12 > 15:22 6 komentarjev
palestinske zastave
Foto: PROFIMEDIA

Po Španiji in Norveški je tudi Irska priznala Palestino. Irski premier Simon Harris je izraelskega kolega Netanjahuja pozval, naj ustavi humanitarno katastrofo v Gazi. Španski premier Pedro Sanchez je pred priznanjem v televizijskem nagovoru dejal, da to ni uperjeno proti nikomur, še najmanj proti Izraelu. Norveška ob tem obsoja pomanjkanje zavezanosti Izraela k rešitvi dveh držav.

Slovenija danes kljub nekaterim pričakovanjem še ne bo priznala Palestine, je pa v tej smeri začela ustrezen postopek. Premier Robert Golob je v ponedeljek sporočil, da bodo na četrtkovo sejo vlade uvrstili sklep o posredovanju priznanja Palestine v državni zbor. Dodal je, da bo Slovenija nadaljevala usklajevanja s podobno mislečimi državami, da ustvari maksimalni pritisk za takojšnje premirje in izpustitev talcev v Gazi.

Španija, Irska in Norveška so priznanje Palestine napovedale tudi v želji po spodbuditvi začetka političnega procesa za končanje vojne, ki je od lanskega oktobra v Gazi zahtevala že več kot 36.000 življenj. Španski zunanji minister Jose Manuel Albares je v nedeljo priznanje izpostavil kot pravično za palestinsko ljudstvo in najboljše jamstvo za varnost Izraela.

Palestinci so napovedi o priznanju pozdravili kot pomemben trenutek, Izrael pa jih je obsodil kot nagrajevanje terorizma palestinskega gibanja Hamas, ki je z napadom na Izrael 7. oktobra lani izzvalo izraelsko ofenzivo na Gazo. V odgovor je med drugim španskemu konzulatu v Jeruzalemu od 1. junija prepovedal izvajanje konzularnih storitev za Palestince.

Članice EU niso enotne glede priznanja Palestine – več jih ocenjuje, da za to zdaj ni pravi trenutek. Je pa v zadnjih dneh v Bruslju potekal niz srečanj o vojni v Gazi. O nadaljnjih korakih Unije v zvezi z njo so v ponedeljek govorili zunanji ministri članic. Zunanja ministrica Tanja Fajon je po zasedanju povedala, da priznanja za zdaj ni napovedala nobena dodatna država.

Foto: PROFIMEDIA

Sanchez: Poteza ni uperjena proti Izraelu

Priznanje Palestine je bistven korak za dosego miru na Bližnjem vzhodu, je danes dejal španski premier Pedro Sanchez. Ob tem je poudaril, da priznanje ni poteza, ki bi bila uperjena proti komurkoli, še najmanj proti Izraelu, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Priznanje palestinske države ni le stvar zgodovinske pravičnosti (…), je tudi bistvena zahteva, če želimo doseči mir,” je v televizijskem nagovoru pred sestankom svojega kabineta, na katerem je ta potrdil priznanje Palestine, dejal Sanchez.

Po njegovih besedah je priznanje Palestine edini način za mirno prihodnost in sobivanje Izraelcev in Palestincev. “Ta odločitev odraža tudi naše odločno zavračanje Hamasa, ki nasprotuje rešitvi dveh držav,” je izpostavil premier iz vrst socialistov in obsodil napad palestinskega islamističnega gibanja na Izrael 7. oktobra.

Glede meja Palestine je Sanchez pojasnil, da Španija ni pristojna za določanje meja drugih držav, vendar pa, da je stališče Madrida povsem v skladu z resolucijami ZN in stališčem EU. To pomeni, da Madrid priznava Palestino v mejah iz leta 1967.

Dodal je, da njegova vlada Izrael priznava za prijateljski narod, ki ga zelo ceni in spoštuje ter si prizadeva za “čim močnejše odnose” z njim. Izraelski zunanji minister Izrael Kac je medtem danes Sancheza na omrežju X označil za nekoga, ki napeljuje h genocidu nad Judi.

Kasneje je tiskovna predstavnica vlade v Madridu Pilar Alegria sporočila, da je kabinet uradno sprejel odločitev o priznanju Palestine. Dodala je, da je namen priznanja en sam – pomagati Izraelcem in Palestincem doseči mir.

Španski premier Pedro Sanchez (Foto: REUTERS/Jehad Shelbak)

Norveška obsodila pomanjkanje zavezanosti Izraela rešitvi dveh držav

Norveška je že več kot 30 let ena najbolj gorečih zagovornic palestinske države, je ob današnjem uradnem priznanju Palestine v izjavi dejal zunanji minister skandinavske države Espen Barth Eide. Ob tem je obsodil pomanjkanje “konstruktivne zavezanosti” Izraela rešitvi dveh držav.

“Verjamem, da bo palestinska vlada nadaljevala težavno delo na področju reform in postavila temelje za upravljanje na Zahodnem bregu in v Gazi po prekinitvi ognja,” je dodal.

Današnji dan, ko je norveško priznanje uradno stopilo v veljavo, je označil za poseben v odnosih skandinavske države s Palestino.

palestinska zastava
Foto: Bor Slana/BOBO

Po Španiji in Norveški je tudi Irska danes uradno priznala Palestino. Premier Simon Harris je ob tem izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja pozval, naj ustavi humanitarno katastrofo v Gazi.

Irska bo v prihodnje v Ramali vzpostavila veleposlaništvo in imenovala veleposlanika Irske v Palestini.

Po besedah premierja Harrisa je rešitev dveh držav edini način za mirno in varno sobivanje Izraela in Palestine. Ob tem je izjavo izraelskega kolega glede nedeljskega napada na taborišče za razseljene v Rafi, v katerem je bilo ubitih 45 palestinskih civilistov, označil za nov nizkoten in odvraten trend. Netanjahu je namreč dogodek označil za tragično napako.

O priznanju Palestine je glasoval tudi Danski parlament. Predlog o priznanju so zavnrili. Zunanji minister je dejal, da Palestina nima potrebnih pogojev, da bi jo lahko priznali kot neodvisno državo.

Dansko priznanje so konec februarja prvič predlagale štiri levo usmerjene stranke.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje