Španija pomilostila zagovornike katalonske samostojnosti

Svet 22. Jun 202115:03 > 16:25 0 komentarjev
katalonski voditelji
Emilio Naranjo/Pool via REUTERS

Španska vlada je pomilostila devet zagovornikov katalonske samostojnosti. Vlada v Madridu meni, da bo ta poteza pomagala umiriti strasti v Španiji.

Španska vlada je pomilostila katalonske separatiste, obsojene zaradi neuspešnega poskusa osamosvojitve Katalonije leta 2017, poroča BBC. Devet voditeljev je sodišče leta 2019 spoznalo krive nagovarjanja k uporu, trije pa so bili obsojeni neposlušnosti, vendar niso šli v zapor.

Po referendumu o samostojnosti jeseni 2017 se je Katalonija znašla pod prisilno upravo španske vlade v Madridu. Med pomiloščenimi je tudi nekdanji katalonski podpredsednik Oriol Junqueras, ki ga je sodišče obsodilo na 13-letno zaporno kazen. Takratni katalonski predsednik Carles Puigdemont je leta 2017 zatočišče poiskal v Belgiji.

Vlada v Madridu upa, da bo to pomirilo strasti v državi

Napoved pomilostitve je požela tudi nekaj neodobravanja. Na začetku meseca je več deset tisoč Špancev protestiralo proti odločitvi vlade v Madridu. Španska vlada pa je prepričana, da bo ta poteza pomagala umiriti strasti v državi. Deveterica bi lahko zapor zapustila v naslednjih dneh, ko bo pomilostitev podpisal španski kralj.

katalonska zastava
Albert Gea/REUTERS

Kot še piše BBC, je dogajanje okoli neodvisnosti Katalonije pred štirimi leti Španijo pahnilo v največjo politično krizo v zadnjih 40 letih.

Kljub odločitvi španske vlade o pomilostitvi deveterica še vedno ne bo smela opravljati političnih funkcij. Prav tako pomiloščeni v določenem časovnem obdobju ne smejo storiti drugih kaznivih dejanj. Španski premier Pedro Sánchez je ob tem pojasnil, da vlada s tem od deveterice ne zahteva, da opusti svoje politične ideje, saj je bila obsojena zaradi svojih dejanj, ne pa idej.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!