Španija se bo pridružila tožbi proti Izraelu

Svet 06. Jun 202412:08 5 komentarjev
Izraelska in španska zastava
Foto: PROFIMEDIA

Španija se po priznanju Palestine pridružuje tožbi proti Izraelu, ki ko je konec lanskega leta na meddržavo sodišče vložila Južna Afrika.

Španija se bo pridružila tožbi proti Izraelu, ki jo je zaradi obtožb o genocidu v Gazi na Meddržavnem sodišču (ICJ) vložila Južna Afrika. Španija je odločitev o pridružitvi tožbi sprejela potem, ko je konec maja skupaj z Irsko in Norveško priznala Palestino.

Španski zunanji minister Jose Manuel Albares je ob tem dodal, da je glavni cilj Španije končanje vojne v Gazi in uveljavitev rešitve dveh držav, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tožbo na ICJ je Južna Afrika vložila konec lanskega leta. V njej Izraelu očita kršenje konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida ter izvajanje genocidnih dejanj proti palestinskemu ljudstvu v Gazi.

ICJ je januarja Izraelu odredil sprejetje takojšnjih ukrepov za preprečitev genocida in zagotovitev humanitarne pomoči v Gazi. Prav tako je odredil spoštovanje 2. člena konvencije o preprečevanju in kaznovanju genocida, ki med drugim prepoveduje ubijanje pripadnikov določene skupine in ustvarjanje razmer, katerih namen je povzročiti popolno ali delno uničenje skupine.

Po zahtevi Južne Afrike pa je konec maja sodišče sprejelo tudi odločitev, da mora Izrael nemudoma zaustaviti vojaško ofenzivo v Rafi na jugu Gaze, česar Izrael doslej še ni storil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje