Južna Afrika v Haagu: Izraelski genocid v Gazi je dosegel novo grozljivo stopnjo

Svet 16. Maj 202407:32 > 19:23 2 komentarja
ICJ
Foto: PROFIMEDIA

Današnje zaslišanje je del postopka v okviru tožbe, ki jo je Južna Afrika na haaško sodišče vložila konec lanskega leta. Južna Afrika je sodišče pozvala, naj Izraelu odredi takojšnjo ustavitev ofenzive v Rafi.

Izraelski genocid v Gazi je dosegel novo in grozljivo stopnjo, so na današnjem zaslišanju na Meddržavnem sodišču v Haagu (ICJ) povedali predstavniki Južne Afrike.

Sodišče so pozvali, naj Izraelu odredi ustavitev ofenzive v Rafi na skrajnem jugu Gaze in zagotovitev dostave humanitarne pomoči v enklavo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Južna Afrika je na ICJ v začetku meseca vložila prošnjo za začasne ukrepe zaradi izraelskega vdora v Rafo. V njej je sodišče pozvala, naj Izraelu odredi, da se takoj umakne iz mesta in konča vojaško ofenzivo. Zahtevala je tudi, da ICJ Izraelu odredi sprejetje učinkovitih ukrepov za omogočanje neovirane dostave humanitarne pomoči v Gazo.

Po besedah predstavnika Južne Afrike Vusimuzija Madonsele so takrat upali, da se bodo genocidna dejanja Izraela v Gazi ustavila. “Namesto tega se je izraelski genocid hitro nadaljeval in pravkar dosegel novo in grozljivo stopnjo,” je dejal. Operacija v Rafi je “zadnji korak k uničenju Gaze in palestinskega prebivalstva”, pa je na sodišču povedal odvetnik Južne Afrike Vaughan Lowe.

Današnje zaslišanje je del postopka v okviru tožbe, ki jo je Južna Afrika na ICJ vložila konec lanskega leta. V njej Izraelu očita kršenje konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida ter izvajanje genocidnih dejanj proti palestinskemu ljudstvu v Gazi.

ICJ je januarja Izraelu naložilo sprejetje takojšnjih ukrepov za preprečitev genocida in zagotovitev nujno potrebne humanitarne pomoči v Gazi. Ni pa mu sodišče odredilo tudi končanja vojaškega posredovanja v Gazi. Južna Afrika meni, da bi bilo to potrebno storiti.

ICJ
Meddržavno sodišče v Haagu med sojenjem Izraelu (Foto: Piroschka van de Wouw/REUTERS)

Izrael, ki bo argumente na sodišču predstavil v petek, vztraja, da je zavezan spoštovanju mednarodnih pravnih obveznosti. Južno Afriko obtožujejo uporabe “bojevitega in napadalnega tona”, njene obtožbe pa je označil za “popolnoma neutemeljene” in “moralno odvratne”.

Izrael je ponoči nadaljeval z napadi na Gazo, v katerih je bilo ubitih najmanj pet ljudi, številni so ranjeni. Urad ZN za usklajevanje humanitarnih zadev (Ocha) navaja, da so izraelske sile v zadnjih sedmih mesecih od začetka ofenzive Palestince pozvale k umiku z 78 odstotkov skupnega ozemlja enklave.

V senci ofenzive so izraelske okupacijske sile izvedle nove smrtonosne racije na Zahodnem bregu. V kraju Tulkarm so pod streli izraelske vojske padli trije mladi moški, je sporočilo palestinsko ministrstvo za zdravje.

Izraelski obrambni minister Joav Galant je medtem napovedal povečanje števila izraelskih vojakov v Rafi na skrajnem jugu Gaze. Kot je dejal, se bodo namreč operacije izraelskih sil na tem območju okrepile, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje