Španska vlada z novim zakonom še odločneje nad neenakost spolov

Svet 04. Mar 202321:53 2 komentarja
Pedro Sanchez
Viacheslav Ratynskyi/REUTERS

Španska vlada, ki jo vodi Pedro Sánchez, je predstavila nov zakonodajni predlog, ki uvaja bolj enako zastopanost žensk v politiki, gospodarstvu, strokovnih združenjih ...

Španski predsednik vlade Pedro Sánchez je predstavil predlog zakona na področju enakosti spolov, ki predpostavlja (bolj) uravnoteženo zastopanost moških in žensk v politiki, podjetništvu in drugih področjih življenja, navaja tiskovna agencija Reuters. Predlog vključuje določila o volilnih listah, upravnih odborih velikih podjetij in, denimo, svetih, ki upravljajo strokovne organizacije.

Trenutni predlog zakona predvideva, da bodo ženske morale zasesti vsaj 40 odstotkov vodstvenih pozicij v podjetjih z več kot 250 zaposlenimi in letnim prometom nad 50 milijoni evrov. Politične stranke bodo morale na volitvah zagotoviti enako število ženskih kandidatk in moških kandidatov, strokovna združenja pa bo (enako kot podjetja) moralo upravljati 40 odstotkov žensk.

Po besedah Sáncheza španska vlada ne dela le koraka “v korist feminizmu, ampak v korist španski družbi kot celoti”. “Če predstavljajo polovico družbe, polovica politične in gospodarske moči mora biti v rokah žensk,” je menil.

Sánchez je zakonodajni predlog predstavil na shodu vladajoče socialistične stranke PSOE in nekaj dni pred mednarodnim dnevom žensk, ki ga obeležujemo 8. marca. Vladni kabinet bo predlog potrjeval 8. marca, nato pa ga bodo poslali v parlament.

Španska vlada je nedavno sprejela tudi druge zakone, ki spodbujajo enakost spolov v državi. Decembra so španski poslanci sprejeli zakon, ki transspolnim osebam omogoča, da lahko od 14. leta pravno spremenijo svoj spol, ne da bi pred tem morali opraviti psihološko ali drugo evalvacijo. Prav tako je Španija kot prva v Evropi sprejela zakon, ki predvideva plačan bolniški dopust za ženske s hudimi oziroma bolečimi menstruacijami.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje