SPD in Scholz na evropskih volitvah stavita na glasovanje proti skrajni desnici

Katarina Barley in Olaf Scholz
Foto: PROFIMEDIA

V Nemčiji vladajoča stranka SPD je na današnjem kongresu za glavno kandidatko izbrala evropsko poslanko in nekdanjo ministrico Katarino Barley. Slednja je bila za vodilno kandidatko SPD izbrana že pred evropskimi volitvami leta 2019, na katerih pa je nato stranka osvojila le slabih 16 odstotkov glasov. Nemški kancler Olaf Scholz na evropskih volitvah stavi na jasno glasovanje proti skrajni desnici. Preberi več

Nemški socialdemokrati (SPD) so na današnjem kongresu za vodilno kandidatko na evropskih volitvah znova izbrali evropsko poslanko in nekdanjo ministrico Katarino Barley. V boj pred volitvami bo stranko popeljala skupaj s kanclerjem Olafom Scholzem. Oba napovedujeta prizadevanja za poraz skrajne desnice na junijskem glasovanju.

Za 55-letno Barley nista glasovala le dva od 149 delegatov stranke. Podobno prepričljivo je bila za vodilno kandidatko SPD izbrana že pred evropskimi volitvami leta 2019, na katerih pa je nato stranka osvojila le slabih 16 odstotkov glasov. Barley se letos nadeja boljšega izida, čeprav ankete stranki trenutno napovedujejo okrog 14-odstotno podporo.

V svojem nagovoru se je jasno izrekla proti skrajno desni Alternativi za Nemčijo (AfD), katere sovodja Alice Weidel je nedavno kot eno od možnosti omenila izstop Nemčije iz EU. Meni, da bi stranka s tem državo hitro popeljala v hudo krizo. Glede nedavno razkritega srečanja skrajnih desničarjev pa je Barley govorila o “novih nacistih”, ki načrtujejo izgon ljudi s tujimi koreninami.

Nemški kancler Olaf Scholz na evropskih volitvah 9. junija stavi na jasno glasovanje proti skrajni desnici. Pozval je k oddaji glasu za SPD kot najstarejšo demokratično stranko v Nemčiji, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kljub temu da Scholz uživa nizko priljubljenost med volivci, bosta, kot je danes naznanil generalni sekretar stranke Kevin Kühnert, skupaj z Barley osrednja obraza kampanje pred volitvami.

Barley velja za prepričano Evropejko, ki se je tudi kot podpredsednica Evropskega parlamenta doslej zavzemala za odločno ukrepanje proti kršitvam vladavine prava v Evropski uniji. Pred svojo kariero v Evropskem parlamentu je zasedala položaj pravosodne ministrice, pred tem je bila še ministrica za družino in generalna sekretarka SPD.

Tudi Scholz je danes poudaril pomen Evropske unije za Nemčijo. “Najmočnejši nacionalni interes, ki ga imamo v Nemčiji, je močna Evropska unija,” je dejal in menil, da mora Nemčija kot država z največ prebivalci in najmočnejšim gospodarstvom v EU biti vodilna. Je pa menil, da bi morale druge članice prispevati več za Ukrajino, saj Berlin v pomoči močno prednjači.