Prihajajo nove cene dizla in bencina: koliko bo stal poln rezervoar

Gospodarstvo 27. Jan 202421:31 6 komentarjev
Cene goriva se bodo spremenile
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Zaradi stopnjevanja konfliktov v Rdečem morju je cena nafte na svetovnih trgih poskočila, kar se bo poznalo tudi na višjih cenah pogonskih goriv. Koliko boste po novem odšteli za poln rezervoar?

Po izračunih portala Moje finance in ob predpostavki, da vlada ne bo spremenila trošarin, bodo regulirane cene goriv na bencinskih črpalkah izven avtocestnega križa od torka, 30. januarja, višje od sedanjih.

Cena litra dizelskega goriva bo dražja za približno štiri cente, stal bo 1,46 evra. Za 50-litrski rezervoar boste morali torej odšteti 73 evrov. Liter bencina bo stal približno tri cente več in bo stal 1,41 evra, oziroma 70,5 evra za 50-litrski rezervoar.

Liter kurilnega olja bo po izračunih portala Moje finance po novem stal 1,11 evra.

Cene bencina in dizla na bencinskih servisih zunaj avtocest se izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah medtem trgovci določajo sami.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje