Z ognjemetom, himno in škofovskim blagoslovom tudi uradno odprli Pelješki most

Svet 26. Jul 202219:30 > 22:47 0 komentarjev
PIXSELL/BOBO

Ob 20.15 uri se je začela uradna otvoritvena slovesnost ob odprtju Pelješkega mostu. Odprtje mostu, ki povezuje najjužnejši del Hrvaške s preostalim delom države, je zaznamoval pester program in spektakularen ognjemet. Malo po 22. uri pa je po 2,4 kilometra dolgem mostu tudi uradno stekel promet, s tem pa se je otvoritev največjega hrvaškega infrastrukturnega projekta tudi uradno zaključila.

Vse oči so bile nocoj uperjene v Hrvaško, ki je z odprtjem Pelješkega mostu zgodovinsko združila skrajni jug s preostalim delom države. Čeprav se je uradni program začel že ob osmih zjutraj, se je njegova svečana slovesnost začela ob 20.15 uri. Otvoritve se je udeležil ves državni vrh. Na odprtju so med drugim spregovorili hrvaški premier Andrej Plenković, hrvaški predsednik Zoran Milanović in predsednik hrvaškega parlamenta Gordan Jandroković. Slovesnosti se je udeležila tudi podpredsednica Evropske komisije in evropska komisarka za demokracijo in demografijo Dubravka Šuica. Ob prihodu na slovesnost je hrvaški predsednik vlade dejal, da so občutki sijajni, saj da gre za pomemben dan za Hrvate. “Povezujemo Hrvaško,” je še dodal.

Podpredsednice Evropske komisije Šuica je v nagovoru med drugim poudarila, da gre za enega največjih projektov EU in da je to izjemen dogodek za Hrvaško. “Ta most bo omogočil boljše in kakovostnejše življenje za vse na jugu. Gre za največji projekt EU, ki je bil doslej financiran na Hrvaškem, in enega največjih projektov EU v zadnjih letih,” je poudarila.

PIXSELL/BOBO
PIXSELL/BOBO
PIXSELL/BOBO
Pelješki most Pelješki most
PIXSELL/BOBO
Pelješki most Pelješki most
PIXSELL/BOBO
Pelješki most Pelješki most
PIXSELL/BOBO
Pelješki most Pelješki most
PIXSELL/BOBO
Marjan Pipenbaher Marjan Pipenbaher
Marjan Pipenbaher. Foto: PIXSELL/BOBO

V nagovoru zbranih je premier Plenković poudaril, da gre za zgodovinski dan. “Navdaja me veselje, ponos in hvaležnost. To je zgodovinski dan. To je vsehrvaški in nadstrankarski projekt. Projekt ponosa in projekt generacije. Dosegli smo dejanje združitve juga Hrvaške,” je dejal Andrej Plenković. V nadaljevanju je otvoritev primerjal z osamosvojitvijo Hrvaške.

Zbrane je v videosporočilu nagovoril tudi kitajski premier Li Keqiang, ki je dejal, da je most simbol prijateljstva med državama ter “odraz sodelovanja med Kitajsko in Evropsko unijo”. Dodal je, da je prav ta projekt dokazal, da države kljub različni zgodovini lahko združijo moči in dosežejo, da je “ena plus ena lahko veliko več kot dva”.

Svečana otvoritev je potekala na kopenski strani mostu, v Komarni. Vrhunec dogajanja pa je bil nedvomno ognjemet, ki je okoli 22. ure razsvetlil nebo nad mostom, nato pa se je čez most zapeljalo prvo vozilo. Šlo je za avtomobil nevera, ki ga izdeluje hrvaško podjetje Rimac in velja pa za najzmogljivejši avtomobil z električnim pogonom. Z druge strani pa je most s svojim avtomobilom prečkal legendarni hrvaški reli prvak Niko Pulić. Po zaključenem uradnem programu je most blagoslovil še dubrovniški škof Roko Glasnović, nato se je čez most zapeljal konvoj motoristov.

PIXSELL/BOBO
PIXSELL/BOBO
PIXSELL/BOBO
N1
PIXSELL/BOBO
PIXSELL/BOBO
N1
N1
N1
N1

Sicer pa gradnja 2,4 kilometra dolgega mostu, ki ga je zasnoval Slovenec Marjan Pipenbaher, predstavlja največji infrastrukturni projekt na Hrvaškem kot tudi enega največjih projektov, financiranih v okviru kohezijske politike v Evropski uniji, s prispevkom v višini 357 milijonov evrov. Hrvaška je pri njegovem financiranju prispevala 15 odstotkov, končna investicija pa je tako stala 420 milijonov evrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!