Med paradno povorko v centru Ljubljane znova tudi incidenti (FOTO & VIDEO)

Slovenija 15. Jun 202407:47 > 19:26 21 komentarjev

Festival parada ponosa se danes zaključuje s paradno povorko po ljubljanskih ulicah. Zaradi nasilnih homofobnih napadov na lanski povorki organizatorke parade ponosa letos intenzivneje sodelujejo s policijo.

Danes je v Ljubljani dan parade ponosa. Paradno dogajanje se je začelo ob 10. uri v parku Zvezda in na Kongresnem trgu, kjer so se v ‘paradnem mestu’ predstavile nevladne organizacije, ki se ukvarjajo s pravicami LGBT skupnosti.

Ob 17. uri se je dogajanje premaknilo na Metelkovo, od koder je krenila povorka. Pripadniki in podporniki LGBT so krenili po Slovenski cesti do Kongresnega trga, kjer so zbrane nagovorili aktivistke ter borci za človekove pravice.

Predsednica Društva parada ponosa Simona Muršec je za oddajo 24ur povedala, da so povorko spremljali nekateri incidenti. Vanje so metali jajca in jih zmerjali. Nekaj deset ljudi je nad povorko spuščalo dimne bombe. Še posebej skrb vzbujajoče je po besedah Muršec to, da so bili med nasilneži mladoletni, celo osnovnošolci.

Parada Ponosa Parada Ponosa
Foto: Borut Živulović, BOBO
Parada Ponosa Parada Ponosa
Foto: Borut Živulović, BOBO
Parada Ponosa Parada Ponosa
Foto: Borut Živulović, BOBO
Parada Ponosa Parada Ponosa
Foto: Borut Živulović, BOBO
Parada Ponosa Parada Ponosa
Foto: Borut Živulović, BOBO
Parada Ponosa Parada Ponosa
Foto: Borut Živulović, BOBO

Policija skrbno spremlja parado

Zaradi nasilnih homofobnih napadov na lanski povorki organizatorke parade ponosa letos intenzivneje sodelujejo s policijo, ki je sama predlagala vzpostavitev dveh posebnih točk za prijavo, če bi prišlo do morebitnih incidentov ali napadov.

Iz policije so popoldne sporočili, da niso zaznali hujših kršitev javnega reda, prejeli pa so prijavo o manjših incidentih in provokacijah, o čemer policisti še zbirajo obvestila in bodo izvedli ustrezne ukrepe.

Po poročanju portala 24ur.com se je incident zgodil znotraj samega paradnega mesta na Kongresnem trgu. Do skupine kraljic preobleke sta po poročanju portala pristopila moški in ženska ter jih najprej verbalno napadla, nato pa še poškropila s solzivcem. “Na srečo nihče ni potreboval medicinske pomoči, potrebno je bilo le spiranje z vodo,” je za portal povedala Jenna D in dodala, da je hitro ukrepala varnostna služba na dogodku, kmalu pa so prišli tudi policisti in domnevna napadalca popisali.

Parada Ponosa
Foto: Borut Živulović, BOBO

“Policisti bodo shod ves čas varovali, torej zagotavljali javni red ter zagotavljali uresničevanje ustavno zagotovljenih pravic do svobode izražanja ter do mirnega zbiranja in javnih zborovanj,” so zagotovili na policiji.

Policija vse udeležence shoda, kot tudi naključne mimoidoče poziva, naj upoštevajo navodila rediteljev in policije. Na shode je prepovedano prinašati nevarne predmete ali pirotehniko. “Vse pozivamo k medsebojnemu spoštovanju in strpnosti ter apeliramo, da ne povzročajo neprimernih provokacij ter vsem udeležencem omogočijo svobodno izražanje ter mirno zbiranje,” so pozvali policisti.

Z letošnjo parado ponosa, ki poteka pod geslom Pogled nazaj, korak naprej, skupnost obeležuje 40. obletnico LGBT gibanja na Slovenskem, s čimer želijo spomniti na pretekle boje, trenutne politične zahteve ter potrebo po vključujoči in strpni družbi.

Zbrane na Kongresnem trgu je nagovorila tudi igralka Mia Skrbinac. “Homo- in predvsem transfobije je vedno več. Prilagoditev spola po zakonu zahteva diagnozo. Ideja sveta v nebinarnem sistemu je po nepotrebnem strah vzbujajoča neznanka,” je med drugim povedala. Del njenega nagovora si lahko ogledate v spodnjem videu.

Poslanica dveh ministrov

Ministra za delo in za solidarno prihodnost Luka Mesec in Simon Maljevac sta ob letošnjem festivalu v poslanici pozvala k strpnosti in podpori skupnosti.

“Dokler bodo obstajali ljudje, ki širijo sovraštvo in nestrpnost do tistih, ki ne ustrezajo njihovim predstavam o tem, kako bi morali živeti, bo parada ponosa imela svoj namen,” je zapisal Mesec in dodal, da se skupnost LGBT še vedno sooča z diskriminacijo in kršenjem osnovnih pravic.

Kot je v poslanici opozoril Maljevac, je pred to skupnostjo in naprednim delom Evrope nov izziv. “Izraziti moram zaskrbljenost nad izidom volitev v Evropski parlament in porastom nazadnjaških, neotradicionalističnih ekstremističnih desnih gibanj, ki so sovražno nastrojena tudi do oseb LGBT+,” je zapisal in dodal, da je zaskrbljen predvsem ob ostrem propagandizmu desnih politikov in civilne družbe, ki s sovražnim jezikom in retoriko oplajajo strah in negotovost v javnost.

Parada Ponosa
Foto: Borut Živulović, BOBO

Mesec ponosa naj bo zato po njegovem opomnik, da je boj za pravice manjšin neločljivo povezan z bojem za človekove pravice na splošno. “Vsaka manjšina, ki se znajde na družbenem robu, potrebuje podporo najširše skupnosti. Le skupaj lahko ustvarimo svet, v katerem bo vsak posameznik lahko živel dostojanstveno in brez strahu udejanjil, kar mu je namenjeno,” je sklenil.

Predsednica Društva parada ponosa Simona Muršec je opozorila, da je parada ponosa kljub festivalski formi protest, in poudarila, da gibanje LGBT na Slovenskem izvira ravno iz aktivizma. Leta 1984 so prvi vzhodnoevropski aktivisti LGBT, med njimi nedavno preminuli Bogdan Lešnik, v okviru društva Škuc namreč organizirali festival Magnus, kar označuje začetek gibanja LGBT na Slovenskem.

Parada Ponosa
Foto: Borut Živulović, BOBO

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje