Ognjemet, maraton ladij in Rimčeva nevera: na Hrvaškem odpirajo Pelješki most

Svet 26. Jul 202206:25 > 11:27 1 komentar

Na Hrvaškem bodo danes ob polnoči odprli Pelješki most. Priprave na slavnostno odprtje in "spektakel na morju in kopnem" potekajo že od včeraj.

Že od osmih zjutraj bo na počivališču v kraju Brijesta na polotoku Pelješac potekalo pestro kulturno dogajanje, ki se bo zaključilo ob polnoči, ko bo Pelješki most tudi uradno odprt za promet. V dopoldanskih in popoldanskih urah se bodo zvrstili plesni in pevski nastopi kulturnih in folklornih društev, pod mostom pa bo potekal maraton ladij, zvečer se bodo oglasili tudi zvonovi vseh cerkva Dubrovniške škofije.

“Čeprav je most ogromen, 2,4 kilometra, ne deluje glomazno,” je v intervjuju za naš portal avgusta lani povedal Marjan Pipenbaher — slovenski inženir, ki ga je projektiral. “Zaliv je sam po sebi tako lep, da mu je težko konkurirati, tega se moraš pri načrtovanju zavedati. Čeprav je most zelo lep, je prostor tisti, ki vlada. Most je prilagojen prostoru, ne štrli iz njega, ampak leži v njem. Ostaja linearen, je samo nadaljevanje ceste prek zaliva,” je še dodal v intervjuju. Most, ki ga je gradilo kitajsko podjetje China Road and Bridge Corporation (CRBC), skrajšuje pot do Dubrovnika za približno 37 minut, pri tem ne bo treba več prečkati hrvaško-bosanske meje. Vožnja čez most bo brezplačna.

Pelješki most
PROFIMEDIA

420-milijonska investicija, ki jo je v veliki meri financirala Evropska unija – Hrvaška je sodelovala le s 15 odstotki – predstavlja največji infrastrukturni projekt na Hrvaškem. Svečana otvoritev za povabljence, ki se začne ob 20.15, bo potekala na kopenski strani mostu, v Komarni. Vrhunec dogajanja bo nedvomno ognjemet, med katerim bo ob 22. uri z ene strani mostu zapeljal avtomobil nevera, ki ga izdeluje hrvaško podjetje Rimac, velja pa za najzmogljivejši avtomobil z električnim pogonom. Z druge strani pa bo most s svojim avtomobilom prečkal legendarni hrvaški reli prvak Niko Pulić.

Napetost pred slavnostnim odprtjem težko pričakovanega mostu se na Hrvaškem stopnjuje že od jutra. Most je že prečkal moški, ki se z dopusta vrača v Nemčijo in se je skupaj s svojim psom po imenu Bran odločil pogledati, kako je videti ta največji infrastrukturni projekt na Hrvaškem.

Most je za pešce odprt od 10. ure naprej, sprehajanje pa bo možno do 16. ure. Obiskovalci imajo možnost parkiranja v turističnem naselju Klek in prevoza z avtobusi do mostu.

Pelješki most
N1/Katarina Brečić

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje