Splitski taksist Američanu za 40-minutno vožnjo do Trogirja zaračunal 900 evrov

Svet 29. Jun 202319:39 1 komentar
Splitska riva
PROFIMEDIA

V Split je v začetku tedna vplula največja vojaška ladja na svetu. Vse od takrat po mestu kroži zgodba o tem, kako je domač taksist obral enega izmed ameriških mornarjev. Za prevoz do Trogirja mu je namreč zaračunal neverjetnih 900 evrov. Zdaj so ob osramočenih Splitčanih zaskrbljeni predvsem tamkajšnji taksisti, ki po domnevnem dogodku beležijo "propad posla".

Vratolomnih 900 evrov je splitski taksist zaračunal mornarju ameriške jedrske letalonosilke, ki je v začetku tedna iskal prevoz od trajektnega pristanišča v Splitu do Trogirja, piše hrvaški portal Slobodna Dalmacija.

“V Splitu je padel rekord v pohlepu!” so novico pospremili na portalu Slobodna Dalmacija. Gre za svežo zgodbo o enem izmed ameriških mornarjev, ki so v mesto prispeli na ameriški jedrski letalonosilki U.S.S. Gerald R. Ford, največji vojaški ladji na svetu, in domačem taksistu, ki je mornarja iz Splita zapeljal do mesta Trogir.

Po hitrem pogledu na zemljevid in okvirnem izračunu mesti ločuje slabih 30 kilometrov, kar bi z avtomobilom zahtevalo dobrih 40 minut. Voznik taksija pa je Američanu za to odtrgal vrtoglav znesek. A pri tem ni bil edini.

“Ne gre zanemariti niti uspeha njegovega kolega, ki je za vožnjo od pristanišča do nakupovalnega središča v Splitu računal 217 evrov,” so še zapisali na portalu. Nov sprehod po zemljevidu razkrije, da je nakupovalni center od pristanišča oddaljen le pet kilometrov, vožnja z avtom do tja tako predvidoma vzame manj kot 15 minut.

U.S.S. Gerald Ford
Letalonosilka U.S.S. Gerald Ford. (@Radio Dalmacija/TWITTER)

Poveljstvo letalonosilke prepovedalo vožnjo s taksijem

Oba dogodka naj bi se zgodila prvi dan obiska ameriške letalonosilke, poveljstvo pa se je na izstavljena računa svojih mornarjev odzvalo tako, da je svojim zaposlenim prepovedalo vožnjo s taksijem.

Pri Slobodni demokraciji so novico, ki se je razpršila po mestu, preverili pri luški upravi v Splitu. Direktor uprave Vice Mihanović je novinarjem povedal, da je zgodba dosegla tudi njih, vendar je uradno ne morejo potrditi. “Uradne pritožbe glede dogodkov nismo prejeli,” je dejal.

Bolj zgovorni so bili v Cehu prevoznikov pri obrtni zbornici v Splitu, ki jih je prijava dosegla. Povedali so, da so bili na dogodka opozorjeni, a da ne vedo “ali je to res ali ne in kaj točno se je zgodilo”. Nanje so se s pritožbami obrnili taksisti, saj jim je po neljubih dogodkih “posel v trajektnem pristanišču propadel”.

USS Gerald. R. Ford
Vesela Šegvić/N1

V cehu tak razplet obžalujejo. “Žal smo na možnost takih situacij opozarjali ob liberalizaciji taksi trga. Žal je zakon omogočil, da taksisti potnikom za enako razdaljo enkrat zaračunajo deset evrov, drugič pa 100 evrov. V turistična mesta v času sezone na žalost prihajajo prevozniki z vseh koncev, omamljeni z zgodbami o lahkem in hitrem zaslužku”.

Pri splitskem združenju prevoznikov so jasni: “Da bi se izognili takim neprijetnim situacijam, je nujno, da imajo vsi prevozniki enake tarife,” menijo. “Nujno je tudi, da lokalna samouprava uredi število prevoznikov v enem mestu,” so še dodali.

Novinarji hrvaškega portala, ki je pisal o v nebo vpijajočih cenah taksi uslug, so za pojasnilo prosili tudi letališko policijsko postajo Split in policijsko postajo Trogir, kjer pa prijave dogodkov niso prejeli.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje