Spor glede podmornic: Avstralija bo Franciji plačala milijonsko odškodnino

Svet 11. Jun 202212:49 0 komentarjev
Avstralska podmornica
PROFIMEDIA

Avstralija bo plačala odškodnino francoskemu ladjedelniškemu podjetju Naval Group, da bi popravila odnose s Parizom, potem ko je lani odpovedala več milijard dolarjev vreden posel o gradnji podmornic. Avstralski premier Anthony Albanese je napovedal plačilo 555 milijonov evrov odškodnine.

Avstralski premier Anthony Albanese je napovedal, da bo Avstralija plačala 555 milijonov evrov odškodnine francoskemu ladjedelniškemu podjetju Naval Group. Prejšnja avstralska vlada je, tudi v soglasju z Albanesejevo stranko, namreč opustila 66 milijard dolarjev vreden dogovor s Francijo o nakupu podmornic in se namesto tega dogovorila o ustanovitvi varnostnega zavezništva AUKUS skupaj z Veliko Britanijo in ZDA.

Zavezništvo, katerega namen je omejiti moč Kitajske v indijsko-pacifiški regiji, bo Avstraliji med drugim omogočilo dostop do ameriške tehnologije za gradnjo in upravljanje jedrskih podmornic, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Način, na katerega je bila sprejeta ta odločitev, je povzročil ogromno napetost v odnosih med Avstralijo in Francijo,” je dejal Albanese. “Francija je pomembna zaveznica, s katero smo se skupaj borili v dveh svetovnih vojnah, in zaveznica, ki je prisotna na Pacifiku v času, ko moramo sodelovati z našimi partnerji,” je dodal.

Albanese je dejal, da bodo s poravnavo in plačilom odškodnine pogodbene obveznosti zaključene, in dodal, da bodo nekatere podrobnosti ostale zaupne, navaja dpa. Po njegovih besedah naj bi prekinjena pogodba avstralske davkoplačevalce skupaj stala 2,4 milijarde ameriških dolarjev.

Povedal je tudi, da je sporazum sledil pogovorom s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, ki se mu je zahvalil za “vljuden način, na katerega se ponovno vzpostavljajo boljši odnosi med Avstralijo in Francijo”.

Ko je prejšnji mesec prevzel položaj, se je Albanese namreč zavezal, da bo popravil francosko-avstralske odnose in ponovno vzpostavil zaupanje. Zaradi lanske odločitve o prekinitvi sporazuma je Macron Albanesejevega predhodnika Scotta Morrisona označil za lažnivca.

Na dosežen dogovor se je danes odzval tudi francoski obrambni minister Sebastien Lecornu, ki je dejal, da bo sporazum o odškodnini med francoskim proizvajalcem podmornic Naval Group in Avstralijo omogočil Parizu in Canberri “pogled v prihodnost” po sporu, ki je razrahljal vezi.

“Ta sporazum je pomemben, ker nam omogoča, da obrnemo list v naših dvostranskih odnosih z Avstralijo in pogledamo v prihodnost,” je novinarjem v Singapurju po navedbah francoske tiskovne agencije AFP povedal francoski minister.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!