Razkrito sporočilo prednikov na kamnu v reki: Če me vidiš, začni jokati

Svet 16. Avg 202212:32 > 13:40 4 komentarji
Napisi na kamnih v reki Labi
PROFIMEDIA

Visoke temperature in pomanjkanje dežja po Evropi že vse poletje povzročajo težave. Poleg presušenih tal in gozdnih požarov skrbi tudi presihanje nekaterih rek. Ob upadanju vodne gladine pa so na plan pokukali številni "kamni lakote", ki so navadno skriti pod rečno gladino.

Vesti o rekordno nizkih gladinah rek in suhih strugah prihajajo z vseh koncev Evrope. Nedavno so o presihanju rek poročali iz Nemčije, kjer je gladina Rena tako nizka, da bi se lahko tovorni promet po tej reki ustavil. Izjemno nizka je tudi gladina reke Labe. Na plan so tako blizu češkega mesta Dečin pokukali rečni kamni, v katere so ljudje ob preteklih sušah in nizkih rečnih gladinah klesali letnice in opombe.

Takih kamnov je v strugi Labe veliko, Nemci jim pravijo “hungerstein” oziroma kamni lakote, saj se na površju prikažejo le ob hudih sušah, ki jim je navadno sledila slaba letina in lakota. Na enem od kamnov v nemščini piše: “Če me vidiš, začni jokati.” Napis naj bi v kamen vklesali že leta 1616, poročajo tuji mediji.

Večina kamnov ima sicer vklesano le letnico, ko je reka presahnila. Raziskovalci so v strugi Labe na Češkem tako odkrili kamne, ki nosijo letnice 1417, 1616, 1707, 1746, 1790, 1800, 1811, 1830, 1842, 1868, 1892 in 1893. Takšno beleženje suš pa se ni končalo v 19. stoletju, saj na suhem rečnem dnu lahko opazimo tudi kamen z letnico 2003. Kamni s sporočili so se na površju nazadnje prikazali leta 2018.

Napisi na kamnih v reki Labi Napisi na kamnih v reki Labi
PROFIMEDIA
Napisi na kamnih v reki Labi Napisi na kamnih v reki Labi
PROFIMEDIA
Napisi na kamnih v reki Labi Napisi na kamnih v reki Labi
PROFIMEDIA
Napisi na kamnih v reki Labi Napisi na kamnih v reki Labi
PROFIMEDIA
Suha struga reke Labe Suha struga reke Labe
PROFIMEDIA

Suša in presihanje rek Evropo pestita že od junija. Takrat smo poročali o rekordno nizkem vodostaju reke Pad, kjer so izpod vodne gladine pogledale tudi nasedle ladje. Kmalu za tem so poročila o upadanju pretokov rek začela prihajati z vseh koncev Evrope. Evropski observatorij za sušo je konec junija občutno nižje pretoke rek zaznal v vzhodni Evropi, severni Italiji ter Franciji, julija pa tudi v Nemčiji.

Nižji od dolgoletnih povprečij so tudi slovenski vodotoki. Po zadnjih podatkih aplikacije Sušomer, ki jo ureja Agencija RS za okolje, po državi prevladujejo nizkovodne razmere, ki so najbolj izrazite na Primorskem, Notranjskem ter v srednjem in spodnjem toku Save. Ob zadnjih padavinah so na začetku meseca prehodno nekoliko narasle posamezne manjše reke severne, severozahodne in deloma zahodne Slovenije, ki pa nizkovodnih razmer niso izboljšale. Tridesetdnevno povprečje pretokov rek je v primerjavi z istim obdobjem v letih 1991–2020 izjemno podpovprečno.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje