Vox populi: v prvem krogu bi zmagal Anže Logar

Slovenija 16. Avg 202208:05 > 10:33
Anže Logar
Aljaž Uršej/N1

Če so vse dosedanje raziskave kazale, da ima največ možnosti za zmago v prvem krogu Nataša Pirc Musar, zadnja raziskava Ninamedie kaže, da bi po trenutnem razpoloženju v prvem krogu zmagal Anže Logar. V drugem krogu bi se pomeril z Natašo Pirc Musar, ki bi v drugem krogu po tej raziskavi tudi slavila. Marta Kos, kandidatka vladajoče stranke, ostaja na tretjem mestu.

Druga raziskava javnega mnenja Vox populi pred predsedniškimi volitvami, ki jo je za Dnevnik in Večer naredila Ninamedia, kaže spremembo na vrhu v prvem krogu. Tokrat bi v prvem krogu zmagal poslanec SDS Anže Logar, ne pa pravnica, nekdanja novinarka in informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar.

Tej je podpora glede na julijsko merjenje padla za slabe tri odstotke, podprlo bi jo 27 odstotkov in pol vprašanih, medtem je Logarju podpora zrasla za dva odstotka, obkrožilo bi ga 30 odstotkov vprašanih. Na tretjem mestu ostaja Marta Kos, podpredsednica Gibanja Svobode. Zanjo bi glasovalo 16 odstotkov anketirancev. Na četrto mesto pa se je povzpel nekdanji evropski poslanec Ivo Vajgl, ki je na lestvici prvič. Obkrožilo bi ga dobrih 5 odstotkov vprašanih, na peto mesto pa bi se uvrstil kočevski župan Vladimir Prebilič, podprlo bi ga štiri odstotke in pol vprašanih, kaže anketa Vox populi.

V drugem krogu bi slavila Nataša Pirc Musar

Kljub padcu podpore pa še vedno najbolje kaže Pirc Musar. Po raziskavi Vox populi bi v drugem krogu premagala Logarja, podprlo bi ga 39,7 odstotka vprašanih, Pirc Musar pa 46,7 odstotka. Bi pa bil Logar po avgustovskih merjenjih v morebitnem drugem krogu uspešnejši od Marte Kos, podprlo bi ga dva odstotka več vprašanih. Kandidatka Gibanja Svoboda bi v drugem krogu izgubila tudi v boju s Pirc Musar. Ta bi prejela 13,8 odstotka več glasov od Kos. 

Devet odstotkov vprašanih trenutno z nobenim od kandidatov ni zadovoljnih toliko, da bi komu zaupali svoj glas, štiri odstotke vprašanih pa še ne ve, kako se bodo odločili.

V anketi Vox populi, ki je potekala med 8. in 10. avgustom, je sodelovalo 700 anketirancev. Vprašanje je bilo: Jeseni bodo predsedniške volitve. Katerega izmed naštetih kandidatov bi volili?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.