Kritična gladina Rena ogroža nemško gospodarstvo, ki mu že tako grozi recesija

Svet 13. Avg 202213:18 > 19:00 1 komentar
Reka Ren
PROFIMEDIA

Gladina reke Ren, enega največjih evropskih vodotokov, je že dlje časa nevarno blizu točke, ko bi se promet po tej prometni žili zaprl. Ladje prevažajo manj tovora, stroški prevoza so narasli, kar ovira dobavne verige in povzroča še več težav v nemškem gospodarstvu, ki se že tako spopada s težavami. Težave največjega evropskega gospodarstva pa so slaba novica za celotno Evropo, tudi za Slovenijo. Toda že tako kritično nizka gladina vode bi se lahko prihodnji teden še znižala.

Prejšnji mesec je nemški Zvezni inštitut za hidrologijo opozoril, da je pretok vode pri nemškem mestu Kaub, ki je ključna točka za prevoz blaga, že dosegel zgolj 45 odstotkov povprečne ravni za ta letni čas. Gladina vode pa se bo po napovedih strokovnjakov še znižala.

Inštitut je sedaj poročanju Deutche Welle napovedal, da bo gladina padala vse do začetka prihodnjega tedna. Takrat bi lahko nivo vode pri Kaubu padel na 30 centimetrov, kar bi lahko celo ustavilo promet.

Razmere spominjajo na leto 2018, ko je v reki Ren gladina vode tako upadla, da so po tej prometno pomembni žili morali ustaviti promet; po ocenah ekonomistov Deutsche Bank pa je to nemško gospodarsko rast zmanjšalo za približno 0,2 odstotka, piše CNN.

Trenutna raven vode sicer še ni padla pod najnižjo vrednost, zabeleženo oktobra 2018. Takrat je znašala 25 centimetrov, ladje pa niso plule kar 132 dni.

Ren
Profimedia

Ladje manj naložene, stroški prevoza naraščajo

Plovila, ki po Renu prevažajo pomembne zaloge za nemške industrijske velikane in premog za elektrarne, že natovarjajo z vsega četrtino ali največ polovico surovin. Zato, da bi se ladje čim manj pogrezale pod vodno gladino.

Dodaten problem pa na reki Ren predstavlja še dejstvo, da je tudi ladij zdaj premalo, obenem pa je zaradi energetske krize močno povečano povpraševanje po prevozu premoga. Kar nekaj ladij se je namreč usmerilo na reko Donavo, po kateri prevažajo ukrajinsko žito. To naj bi že povzročilo do petkratno povišanje stroškov prevoza.

Tudi v Temzi zmanjkuje vode

Po poročanju tujih medijev je močno izsušen tudi izliv reke Temze, druge najdaljše reke v Združenem kraljestvu. Izvir je tako izsušen, da v razdalji 10 milj ni več nobenih znakov vodnega življenja, pravijo strokovnjaki.

Kot je sporočil britanski meteorološki urad, je bil letošnji julij v Angliji najbolj suh po letu 1935, saj je povprečna količina padavin znašala 23,1 milimetra, kar je le 35 odstotkov povprečja za ta mesec. V nekaterih predelih države so zabeležili najbolj suh julij doslej.

Izsušen izvir Temze
Izsušena rečna struga blizu izvira reke Temze (REUTERS/Lucy Marks)

Nevarnost recesije

Suša bi lahko še pospešila krizo Nemčije, največjega evropskega gospodarstva, ki ji zaradi energetske krize, visoke inflacije in težav v dobavnih verigah, že grozi nevarnost recesije. To pa je slaba novica tudi za Slovenijo, za katero je Nemčija največji trgovinski partner.

Nemška vlada skuša medtem odvisnost države od ruskih energetov in preteče nevarnosti, da jih bo bistveno manj, razmere reševati z iskanjem alternativ, zlasti premoga, stiske ljudi zaradi visoke inflacije pa namerava blažiti z obsežnim paketom davčnih olajšav. 

A v četrtek objavljena študija britanskega analitskega podjetja Capital Economics je pokazala, da se je zaradi nizkega vodostaja Rena možnost recesije v Nemčiji povečala. Glavni ekonomist podjetja Capital Economics Andrew Kenningham je dejal, da je Nemčija še posebej odvisna od svojih rek pri prevozu tovora, zlasti industrijskih surovin, kot so premog, surova nafta, koks in osnovne kemikalije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje