Sprehod po eni najlepših plaž na svetu vam lahko prinese 3.500 evrov kazni

Svet 02. Jul 202311:50
Sprehod po eni najlepših plaž na svetu vam lahko prinese 3.500 evrov kazni
PROFIMEDIA

Italijanska plaža z rožnatim peskom je ena izmed najbolj prepoznavnih plaž v Evropi. A pri obisku le-te je treba biti previden, saj vam že samo sprehod po njej lahko prinese zajetno kazen.

Čarobni pesek rožnate barve na plaži na Sardiniji je videti rajsko. Italijanska plaža, ki jo imajo številni za najlepšo na svetu, je po navedbah portala Nova.rs svoj značilni odtenek dobila zaradi ostankov in lupin mrtvih organizmov.

Vendar pa je, kot poroča omenjen medij, pri obisku paradiža na otoku Budelli treba biti previden, saj vas ob sprehodu po plaži lahko doleti kazen v višini 500 evrov. To pa je zgolj najmanjša možna kazen – znesek lahko znaša tudi 3.500 evrov, kar je zelo visoka cena za sončenje.

Razlog je kraja znanega peska

Razlog trenutne prepovedi tiči v prekomernem turizmu, natančneje v turistih, ki kradejo pesek, da bi ga odnesli domov kot spomin ali trofejo. Medtem ko vas bo že vstop na plažo stal 500 evrov, pa tiste, ki jih oblasti ujamejo pri odnašanju peska, čaka najvišja možna kazen.

Sprehod po eni najlepših plaž na svetu vam lahko prinese 3.500 evrov kazni
PROFIMEDIA

Kot poroča portal Timeout, takšna omejitev v teoriji obstaja že več kot 30 let, vendar se do zdaj ni zares izvajala.

Ukrep skrajen, a nujen

Plažo lahko še vedno obiščete, a le s čolnom. Dovoljeno je kopanje, zatem se morate vrniti na krov, rožnati raj pa lahko občudujete le z očesom.

Plaža se nahaja na otoku Budelli, ki leži severno od italijanske Sardinije, v Bonifacijskem prelivu. Čeprav se fizična prepoved obiska zdi skrajen ukrep, je le-to ključnega pomena, da se plaži, po letih uničevanja, povrne naravni rožnati odtenek.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.