Spričo vojne na Bližnjem vzhodu porast sovraštva in antisemitizma v Evropi

Svet 06. Dec 202315:20 1 komentar
Slika je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Evropska komisija je danes vse v Evropi pozvala k poenotenju v boju proti vsem oblikam sovraštva. Poziv je podala v luči porasta sovraštva do judovskih in muslimanskih skupnosti v Evropi spričo vojne na Bližnjem vzhodu. Ob tem je napovedala dodatnih 30 milijonov evrov za zaščito javnih krajev in verskih objektov.

“V Evropi se soočamo z zelo skrb vzbujajočimi razmerami, pri čemer pa se moramo izogniti temu, da bi postale dramatične,” je glede sovražnega govora v Evropi dejal podpredsednik komisije Margaritis Schinas.

Pri tem je opozoril na “spektakularen” porast sovraštva proti Judom po napadu skrajnega palestinskega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra, na katerega je Izrael odgovoril s silovitim obstreljevanjem palestinskega območja Gaza. V Avstriji se je število antisemitskih incidentov v prvih dveh tednih povečalo za 300 odstotkov glede na leto 2022, na Nizozemskem pa za 800 odstotkov glede na mesečno povprečje pred tem, je ponazoril.

Obenem se pojavlja tudi sovraštvo proti muslimanom, je še povedal podpredsednik komisije, pristojen za spodbujanje evropskega načina življenja. “S podpredsednico Vero Jourovo sva tu zato, da pozoveva družbo, evropske državljane, vlade in vse, ki soodločajo, da se zoperstavijo temu fenomenu,” je poudaril.

Vera Jourova
Vera Jourova (Foto: PROFIMEDIA)

30 milijonov evrov za zaščito javnih krajev in verskih objektov

Kot je dejal, Bruselj predstavlja konkretne ukrepe. Med temi je povečanje sredstev za zagotavljanje varnosti javnih krajev in verskih objektov. Temu bo EU namenila dodatnih 30 milijonov evrov, od tega bo pet milijonov namenjenih boju proti antisemitizmu.

Komisija obenem krepi aktivnosti za boj proti sovraštvu v okviru politik na področjih izobraževanja, kulture in športa. Da bi karseda izkoristili potencial različnih politik EU za boj proti sovraštvu, pa bo komisija dosedanje koordinatorje za boj proti rasizmu, antisemitizmu in sovraštvu proti muslimanom povišala v odposlance. Njihova naloga bo poglobitev sodelovanja znotraj EU, za kar jim bo kot odposlancem na voljo več resursov.

Bruselj prav tako spodbuja k ukrepanju proti sovražnemu govoru na spletu, predvsem na družbenih omrežjih. Podpredsednica komisije, pristojna za preglednost in vrednote, Jourova je spletne platforme pozvala, naj upoštevajo določbe v okviru akta o digitalnih storitvah in zakonodajo za preprečevanje širjenja teroristične propagande.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje