Razmere v oblegani Gazi kaotične: “Naša soseska je bila uničena brez opozorila”

Svet 11. Okt 202311:03 5 komentarjev
Izrael obstreljuje Gazo
Izraelsko obstreljevanje Gaze (Foto: Saleh Salem/REUTERS)

Gazo že peti dan obstreljujejo izraelska letala in rakete, mesto je pod popolnim obleganjem izraelskih sil. Potem ko so izraelske oblasti odredile prekinitev oskrbe mesta z elektriko, vodo in hrano, je na območju vse večja humanitarna kriza. Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je ob tem opozoril, da se bodo razmere v oblegani Gazi "le še eksponentno poslabšale". Mestu se zdaj bliža še obsežna kopenska ofenziva izraelskih sil.

Razmere v Gazi se peti dan izraelskega obstreljevanja in zračnih napadov močno poslabšujejo, humanitarna kriza pa se zaradi blokade dostopa do vode, hrane in elektrike samo še poglablja.

Potem ko je izraelski obrambni minister Joav Galant odredil popolno obleganje te palestinske obalne enklave, se izraelska vojska pripravlja še na obsežno kopensko ofenzivo. V bližini obleganega mesta naj bi se po poročanju tujih medijev na kopensko ofenzivo pripravljalo več tisoč vojakov. V Izrael je medtem prispelo tudi prvo ameriško letalo s strelivom za izraelsko vojsko.

Izraelska letala so ponoči napadla več kot dvesto ciljev v Gazi, po podatkih palestinskega ministrstva za zdravje pa je na tem območju doslej umrlo že več kot devetsto ljudi. Po besedah omenjenega ministrstva so izraelske sile obstreljevale predvsem civilne bivanjske zgradbe, stolpnice in številne mošeje.

Gaza, opustošenje, vojna, Izrael
Foto: Ibraheem Abu Mustafa/REUTERS

29-letni prebivalec mesta Al Sudani na severu Gaze Tarik Al Hilu je razmere v mestu za CNN opisal kot popolnoma kaotične. V nedeljo zjutraj so izraelska letala obstreljevala tudi sosesko, v kateri je živel. “Člani moje družine so ob napadu začeli kričati in teči iz hiše. Vsak je tekel v svojo smer. Naša soseska je bila popolnoma uničena brez predhodnega opozorila o napadu,” je dejal in dodal, da je slišal sosede, ki so bili ujeti pod ruševinami in so klicali na pomoč.

Agencija Združenih narodov (ZN) za pomoč palestinskim beguncem je sporočila, da je 83 šol v Gazi spremenila v začasna zatočišča, ki pa so bila že v ponedeljek praktično povsem zasedena, saj je tam zatočišče pred izraelskimi napadi poiskalo več kot 137 tisoč ljudi.

V nasprotju z nekaterimi drugimi mesti na jugu Izraela v Gazi ni posebnih bombnih zaklonišč oziroma podzemnih bunkerjev, ki bi civiliste ščitili pred letalskimi napadi.

Razmere se bodo “eksponentno poslabšale”

Ker je Gaza eno najgosteje poseljenih mest na tem območju, saj na nekaj več kot 225 kvadratnih kilometrih živi približno dva milijona ljudi, bo humanitarna kriza zaradi izraelskega obleganja mesta zelo huda. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je v ponedeljek opozoril, da so bile humanitarne razmere v Gazi zelo slabe že pred eskalacijo spopadov med Hamasom in izraelsko vojsko, po popolni blokadi mesta pa se bodo le še “eksponentno poslabšale”.

Človekoljubna organizacija Human Rights Watch je poziv izraelskega obrambnega ministra Joava Galanta o popolni blokadi Gaze in obleganju mesta označila kot vojni zločin. Regionalni direktor omenjene človekoljubne organizacije Omar Šakir pa je za CNN dejal, da so Galantovi komentarji “odvratni”, Izrael pa obtožil, da lakoto in žejo uporablja kot orožje.

Šakir je ostro obsodil sobotni napad Hamasa na Izrael in poudaril, da gre pri namernem streljanju civilistov, vsesplošnih napadih in jemanju civilistov za talce za vojne zločine po mednarodnem pravu.

Gaza, opustošenje, vojna, Izrael
Foto: Ibraheem Abu Mustafa/REUTERS

Nekaj blaga, hrane in goriva je prihajalo v Gazo iz Egipta prek mejnega prehoda Rafa, vendar je bil ta v torkovih zračnih napadih močno poškodovan.

Po podatkih Agencije ZN za Palestino naj bi imela Gaza na voljo dovolj zalog hrane in vode za pomoč ljudem, ki so zatočišče pred napadi poiskali v tamkajšnjih šolah, za približno dva tedna. “Zaloge hrane in vode so trenutno takšne, da bi nekako zadostovale za približno 12 dni. Ceste so blokirane, telefonske linije so prekinjene, ker so bila omrežja prizadeta v zračnih napadih. Resnično ne vemo, kaj se dogaja,” je za Al Džaziro dejala Jennifer Austin, namestnica direktorja Agencije ZN za Palestino. “To je situacija brez primere,” je dodala.

Bolnišnice v Gazi pred zlomom

Človekoljubna organizacija Zdravniki brez meja je opozorila, da so bolnišnice v Gazi preobremenjene, primanjkuje jim zdravil, medicinskih pripomočkov, soočajo pa se tudi s številnimi izpadi elektrike. Predstavnica Zdravnikov brez meja je dejala, da je stanje kaotično, predvsem zaradi izraelske blokade osnovnih dobrin, ki jih bolnišnice potrebujejo za svoje delovanje. “Soočamo se s pomanjkanjem vode, elektrike in goriva, ki ga bolnišnice potrebujejo za svoje generatorje,” je dejala Avril Benoit.

Klinika, v kateri deluje človekoljubna organizacija Zdravniki brez meja, je bila v ponedeljkovem napadu poškodovana, vendar še lahko sprejema paciente. Med napadom sta bila ubita medicinska sestra in voznik reševalnega vozila. Benoit je sicer opozorila, da imajo nekatere bolnišnice dovolj goriva le še za štiri dni delovanja.

Gaza, opustošenje, vojna, Izrael
Foto: Ibraheem Abu Mustafa/REUTERS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje