Sproščanje ukrepov na Kitajskem: lahko bi se okužilo 90 odstotkov Kitajcev

Koronavirus 08. Dec 202211:18 0 komentarjev
Kitajska
Thomas Peter/REUTERS

Na Kitajskem ob sproščanju strogih protikoronskih ukrepov pričakujejo obsežen val okužb. Po ocenah svetovalca kitajske vlade Feng Zijiana se bo z novim koronavirusom najverjetneje okužilo med 80 in 90 odstotkov od skupno 1,4 milijarde Kitajcev, današnje poročanje kitajskih državnih medijev povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Prvi val okužb bo po napovedih strokovnjakov dosegel okoli 60 odstotkov kitajskega prebivalstva. Feng Zijian, ki vodi vladno delovno skupino za boj proti pandemiji, opozarja, da bo ob vrhuncu vala okužb ogromen pritisk na zdravstveni sistem. Na spletnem forumu pekinške univerze Tsinghua je opozoril, da je zato treba sprejeti primerne ukrepe za zmanjšanje obremenitev zdravstva.

Po njegovi oceni je nujno pospešiti cepljenje, predvsem starejših s kroničnimi boleznimi, s čimer bi zmanjšali tveganje težjega poteka bolezni. Ljudem zato priporoča, naj se čim prej cepijo z vsemi priporočenimi odmerki cepiva proti covidu-19. Ob tem z nekaterimi drugimi strokovnjaki opozarja, da bi bila lahko težava, ker je pri mnogih Kitajcih preteklo že precej časa od cepljenja z zadnjim poživitvenim odmerkom.

Tudi drugi strokovnjaki svarijo pred hitrim naraščanjem števila okužb. Neimenovani evropski zdravstveni strokovnjak po poročanju dpa pričakuje “tekmo med virusom in cepljenjem z negotovim izidom, kar zadeva število mrtvih”. Oteževalna dejavnika sta predvsem dejstvi, da na Kitajskem še vedno niso odobrena moderna mRNA cepiva proti covidu-19 ter da tam – za razliko od večine drugih držav – zaradi relativno zelo nizkega števila okužb zaenkrat ni prisotna t. i. naravna imuniteta.

Feng je ob tem še opozoril, da bo znižanje krivulje okužb imelo za posledico podaljšanje pandemije, kar bo prineslo nove obremenitve za gospodarstvo in življenje ljudi. Zato bo moralo vsako kitajsko mesto sprejemati kompromise glede na razmere.

maske
Aly Song/REUTERS

Ukrepe sprostili po demonstracijah proti politiki ničelne tolerance

Feng je sicer eden od osmih strokovnjakov, ki so prejšnji teden svetovali namestnici premierja Sun Chunlan, ko je nakazala možnost omilitve strogega pristopa države v boju proti covidu-19. Oblasti so omejitve sprostile po demonstracijah proti politiki ničelne tolerance do covida-19, ki vključuje množična zaprtja mest, stalna testiranja in karantene tudi za ljudi, ki niso okuženi.

V skladu z novimi smernicami, ki jih je sprejela kitajska nacionalna zdravstvena komisija (NHC), se lahko okužene osebe brez simptomov oziroma osebe z blagimi oblikami okužbe zdaj samoizolirajo doma. Še vedno pa se lahko prostovoljno odločijo za izolacijo v centraliziranih vladnih ustanovah.

covid
Protest kitajskih študentov v Londonu. (Foto: Profimedia)

Množično testiranje s testi PCR, ki je bilo dolgo časa temelj vsakdanjega življenja na Kitajskem, se bo sedaj izvajalo le v šolah, bolnišnicah, domovih za ostarele in na delovnih mestih z visokim tveganjem. Obseg in pogostost množičnega testiranja se bosta zmanjšala, je sporočila NHC.

Prav tako ljudem, ki potujejo med provincami, ne bo treba več predložiti negativnega izvida testa, ki ni starejši od 48 ur, in se jim ne bo treba ponovno testirati ob prihodu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!