Balkan pesti obilno deževje: zaradi poplav evakuacije ljudi v Srbiji

Svet 16. Jun 202309:56 > 22:55
Poplave v Srbiji
Mesto Adrani v občini Kraljevo (Foto: @Sikirce/TWITTER)

V Srbiji ter Bosni in Hercegovini se že dalj časa soočajo z obilnim deževjem, zaradi katerega so vodotoki v petek dosegli kritično stanje. V Srbiji reke in potoki že poplavljajo, v več kot 42 mestih in občinah so razglasili izredne razmere. V Bosni in Hercegovini medtem opozarjajo, mnogim krajem poplave grozijo že v naslednjih nekaj urah. Iz srbskega Lazarevca so morali zvečer evakuirati 120 prebivalcev.

V Srbiji ter Bosni in Hercegovini se od konca maja borijo z intenzivnim deževjem. V Srbiji se reke in potoki že razlivajo in poplavljajo. V več kot 40 mestih in občinah so zaradi poplav razglasili izredne razmere, najhuje je v Jagodini, Trsteniku, Kosjeriću, Lazarevcu in Brusu.

Voda je poplavila več kot sto hiš in dvorišč, kjer gasilci že črpajo vodo, že zjutraj so morali pristojni evakuirati 55 ljudi. Zvečer so tudi iz Lazarevca morali evakuirati 120 prebivalcev. Rdeči križ je prizadetim na poplavljenih območjih zagotovil 6.000 kilogramov paketov pomoči.

Srbsko ministrstvo za notranje zadeve je za prebivalce izdalo navodila, kako ravnati ob – v nekaterih mestih neizbežnih – poplavah.

V Kragujevcu poplavilo klinični center

V Novem Pazaru brez prestanka dežuje že več kot 24 ur, poplave pa so povzročile veliko škodo. Voda je vdrla v domove, dvorišča, delavnice in druge objekte. Tudi iz Beograda so poročali o obilnih padavinah, med drugim je voda vdrla skozi streho glavne železniške postaje Prokop.

Reka Belica v Jagodini je dosegla kritično raven. Dva mostova v mestu sta zaprta za promet.

V Kragujevcu je zaradi močnega deževja, ki je neprenehoma padalo kar šest ur, poplavilo kletne prostore kirurškega bloka Urgentnega kliničnega centra, mestni trg in več ulic. Prav tako je sinoči, kot je razvidno s posnetkov na družbenih omrežjih, voda dosegla vhod v vojaško tovarno Lepenica.

Zaradi obilnih padavin se je sprožil skalni podor na cesti proti Višegradu pri predoru Šargan. Več cest je neprevoznih. Poplavilo je tudi Kruševac.

Gasilci in reševalci so na terenu po vsej Srbiji. Srbski sektor za izredne razmere je od 26. maja, ko se je v Srbiji začelo obdobje obilnega deževja, posredoval 520-krat, gasilci pa so doslej evakuirali 77 ljudi.

Zaradi velikih razlivanj je voda ogrožala kmetijska zemljišča in gospodinjstva. Pri reševanju ljudi, premoženja in odpravljanju posledic poplav je bilo angažiranih 1.200 gasilcev in reševalcev.

Poplave tudi v Bosni in Hercegovini

Iz hidrometeorološke službe Srebrenica so sporočili, da je v preteklem dnevu na območju občine Srebrenica padlo 76 litrov dežja na kvadratni meter. Reka Križevica je po obilnih padavinah prestopila strugo na določenih lokacijah in na svoji poti podrla lesen most. Sprožil se je tudi zemeljski plaz. Na terenu so od jutra gasilci. Civilna zaščita občine Srebrenica je izdala opozorilo pred obilnimi padavinami do 19. junija.

Poplave v Srebrenici Poplave v Srebrenici
Reka Križevica je prestopila bregove (Foto: N1)
Poplave v Srebrenici Poplave v Srebrenici
Reka Križevica je prestopila bregove (Foto: N1)
Poplave v Srebrenici Poplave v Srebrenici
Reka Križevica je prestopila bregove (Foto: N1)

Iz Agencije za vodno območje reke Save so medtem sporočili, da v porečju reke Bosne v prihodnjih urah grozi izredna hidrološka situacija. Kot so opozorili v agenciji, je reka dosegla raven vodostaja, pri kateri morajo začeti obveščati o morebitnih poplavah na območju določenih hidroloških postaj.

Glede na padavinsko napoved se bo vodostaj v porečju Bosne predvidoma stabiliziral proti koncu dneva.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.