Srbski parlament razrešil ministra, ki je podpiral uvedbo sankcij proti Rusiji

Svet 12. Jul 202311:45 0 komentarjev
Srbski parlament. (Foto: PROFIMEDIA)

Srbski parlament je v torek pričakovano izglasoval nezaupnico ministru za gospodarstvo Radetu Basti. Predlog za njegovo razrešitev je vložila premierka Ana Brnabić na pobudo dveh vladnih strank, ki sta jo zahtevali zaradi njegovega javnega zavzemanja za uvedbo sankcij proti Rusiji in podpore protestov proti nasilju.

Za razrešitev Radeta Baste je od 194 navzočih poslancev glasovalo 149, vzdržalo se jih je 45, je poročala srbska tiskovna agencija Tanjug. Razrešili so ga z obrazložitvijo, da je dajal izjave, ki so “v nasprotju z državno in nacionalno politiko”. Ministrstvo za gospodarstvo bo do imenovanja novega ministra vodil finančni minister Siniša Mali.

Premierka Ana Brnabić je predlagala razrešitev Baste na pobudo koalicijskih partnerk Srbske napredne stranke, Socialistične stranke Srbije in Enotne Srbije, ki sta Basto tudi predlagali za ta položaj.

Basta je maja pozval vlado, naj uvede sankcije proti Rusiji zaradi ruske invazije na Ukrajino. Srbija, ki velja za tradicionalno rusko zaveznico, se namreč ni pridružila sankcijam EU proti Moskvi, čeprav so jo k temu večkrat pozvali predstavniki unije.

Srbska premierka Ana Brnabić
Srbska premierka Ana Brnabić. (Foto: PROFIMEDIA)

Poleg tega je Basta predlagal rušenje šole Vladislava Ribnikarja v Beogradu, na kateri je 13-letni učenec 3. maja s strelnim orožjem ubil deset ljudi, od tega devet učencev in varnostnika. Dan kasneje je 20-letnik v treh vaseh blizu Mladenovca ubil še devet ljudi, večinoma mladih.

Po teh streljanjih v Beogradu tedensko potekajo protesti proti nasilju, ki so se razširili še v druga mesta. Proteste podpira tudi Basta. V intervjuju za srbski dnevnik Danas je tako junija dejal, da bi se jih zaradi obeh tragedij morali udeležiti vsi člani vlade. Dodal je tudi, da razume nezadovoljstvo državljanov, ker je tudi sam nezadovoljen z mnogimi stvarmi.

Poslanci so v torek poleg razrešitve Baste sprejeli tudi poročilo sveta za regulacijo elektronskih medijev s poudarkom na primerih nasilja na televizijah, in odločitev o ustanovitvi odbora za preiskavo okoliščin, ki so maja privedle do omenjenih množičnih umorov.

Skupščina je sicer na zasedanju, ki ga je začela maja, obravnavala tudi zahtevo proevropske opozicije po odstopu notranjega ministra Bratislava Gašiću, ki so jo zaradi objektivne odgovornosti za strelska napada zahtevali udeleženci množičnih protestov proti nasilju. O nezaupnici notranjemu ministru so poslanci odločali minuli teden, a je pričakovano niso izglasovali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!