Protesti v Srbiji: “Ključ do spremembe je osvoboditev medijev” (VIDEO)

Svet 09. Jul 202309:27 0 komentarjev

Srbi vztrajajo na ulicah in protestirajo proti nasilju ter oblasti predsednika Aleksandra Vučića. Sinoči so se v več mestih zbrali na desetem protestu "Srbija proti nasilju".

Srbi vztrajajo na ulicah in protestirajo proti nasilju ter oblasti predsednika Aleksandra Vučića. Sinoči so se zbrali na desetem protestu.

S sloganom “Srbija proti nasilju” je v soboto največji protest potekal v glavnem mestu Beogradu (posnetki iz zraka na vrhu članka), so se pa v zadnjih dneh ljudje zbrali tudi na ulicah Novega Pazarja, Kraljeva, Kragujevca, Novega Sada, kjer so blokirali dostop do festivala Exit, Niša, Jagodine, Zrenjanina, Šabca in drugod.

Srbi so začeli protestirati po streljanju na beograjski osnovni šoli, kjer je v začetku maja 13-letnik ubil devet učencev in varnostnika. Sprva so se zbrali v znak žalovanja, nato pa je shod prerasel v veliko gibanje nezadovoljstva z oblastjo srbskega predsednika Vučića.

V Beogradu so se sinoči protestniki zbrali pred parlamentom in se sprehodili po ulicah. Ustavili so se tudi pred stavbo srbske državne radiotelevizije RTS, saj poudarjajo, da so svobodni mediji ključni za svobodno družbo. Zahtevajo tudi odvzem licenc televizijskim postajam blizu oblasti, ki prikazujejo nasilne vsebine.

Tudi v Kragujevcu so med nagovori povedali “Danes je 3999. dan vladavine enega človeka, njegovih sorodnikov in botrov. Prav toliko dni se trudijo razčlovečiti državljane, ki jim nasprotujejo. En človek vlada medijem že 3999 dni, ključ do spremembe je osvoboditev medijev.”

Na tokratnih protestih so posebej opozorili na problem femicidov, potem ko je umor najstnice pred dnevi pretresel državo. Protest je zaznamovala še ena tragedija, pretekli četrtek je namreč 14-letnik ustrelil in ubil svojega 12-letnega brata.

Beograjski protest se je zaključil pred stavbo policijske uprave. Zbrani so izrazili podporo posameznim policistom, ki delajo dobro, njihovi nadrejeni pa jih v imenu oblasti napadajo. Protestniki so prižgali svetilke na svojih telefonih in sporočili “Mi smo luč, oni so tema”.

beograd protest
Nemanja Jovanović/Nova.rs

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!