Srbski predsednik Aleksandar Vučić s piščančjo salamo razjezil komentatorje

Svet 09. Sep 202316:41

Tudi v Srbiji so se ob naraščajoči inflaciji odločili za državno omejitev cen živil. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je namreč na novinarski konferenci povedal, da bodo prebivalci od srede naprej v vseh trgovskih verigah po državi našli 20 vrst izdelkov z znižano ceno. Te izdelke je predstavil s pomočjo nakupovalne košarice, ki je bila na mizi in iz katere je med drugim izvlekel salamo. S tem pa je razjezil številne uporabnike družbenega omrežja X, saj da mesni proizvod vsebuje le tri odstotke pravega piščančjega mesa.

Po sestanku srbskega ministra za trgovino Tomislava Momirovića s predstavniki trgovskih verig, kjer je bilo na dnevnem redu znižanje cen določenih skupin izdelkov, je srbski predsednik Aleksandar Vučić sklical novinarsko konferenco. Na tej je med drugim povedal, da bodo državljani od srede naprej v vseh trgovskih verigah po Srbiji našli 20 vrst izdelkov z znižanimi cenami. Ti bodo nosili posebno oznako ‘boljša cena’.

Novinarska konferenca je bila po mnenju nekaterih bizarna, saj je imel Vučić ob sebi nakupovalno košarico z izdelki. Vsak izdelek posebej je nato vzel iz košarice in obelodanil novo in staro ceno. “Ta piščančja salama danes stane 3,40 evra, od srede naprej bo njena cena 2,22 evra. Gre za velik popust,” je dejal. Jogurt, ki stane 1,41 evra, se bo pocenil na 1,19 evra. Nato je naštel in pokazal še druge izdelke – od detergenta za posodo, špagetov, trajnega mleka, jabolčnega soka, krompirja, otroškega šampona, kave …

Uporabnike družbenega omrežja X je izmed vseh izdelkov očitno najbolj zmotila piščančja salama, saj so v zapisih delili njeno sestavo. Kilogram salame, ki jo je Vučić držal na novinarski konferenci, naj bi namreč vseboval le 3 odstotke pravega piščančjega mesa in 52 odstotkov mehansko izkoščičenega mesa. Drugo so razni dodatki. Mesni proizvod so primerjali s podobnim izdelkom iz tujine – resda iz purana – in vsebuje kar 88 odstotkov pravega mesa.

“Za nekatere so polnjeni lignji in dietna kokakola, za naše otroke pa antifriz z aromo jabolka in salama s 3 odstotki piščančjega mesa,” je zapisala ena izmed uporabnic omrežja X, ki se je s tem zapisom obregnila ob to, da se je Vučić v preteklosti hvalil z maminimi polnjenimi lignji, ki da jih nima časa pojesti.

Drugi so delili fotografije s praznovanja Vučićeve Srbske napredne stranke (SNS), na kateri je vidna bogata pogostitev na slavnostno obloženi mizi. “Na sliki poišči piščančjo salamo in zadeni dva litra jabolčnega soka in špagete,” se glasi sporočilo ob fotografiji.

Nekateri so bili še bolj šaljivi, saj so zapisali, da bodo od srede po novem jedli narobe obrnjen sendvič.

“Kaj je tako smešnega? Človek prvič v življenju vidi salamo, pa se čudi,” je zapisal neki uporabnik omrežja X.

Spomnili so se tudi na fotografijo ministra za gradbeništvo, promet in infrastrukturo Gorana Vesića, ki se je na spletu pohvalil z zajtrkom, postreženim na pozlačenem krožniku. “Dragi upokojenci, vi jejte piščančjo salamo, drugi bomo jedli s pozlačenih krožnikov,” je nekdo zapisal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.