Srečanje vodij ameriških in ruskih obveščevalcev. Sledi menjava pripornikov?

Svet 14. Nov 202219:52 3 komentarji
William Burns
Reuters/Graeme Jennings

V Ankari sta se danes sestala vodja ameriške Cie in vodja ruske SVR RF. Ob srečanju je vodja Cie ruskega kolega posvaril pred uporabo jedrskega orožja v Ukrajini, ni pa prišlo do nikakršnih pogajanj o morebitnem koncu konflikta v tej državi.

V Ankari sta se sestala vodja ameriške obveščevalne agencije (Cia) William Burns in vodja ruske zunanje obveščevalne službe (SVR RF) Sergej Nariškin. Burns je po poročanju ameriških medijev ruskega kolega posvaril pred uporabo jedrskega orožja v Ukrajini, ni pa prišlo do nikakršnih pogajanj o morebitnem koncu konflikta v tej državi.

Moskva potrdila srečanje

Svet za nacionalno varnost ZDA je sporočil, da je vodja Cie Nariškinu predal sporočilo “o posledicah uporabe jedrskega orožja s strani Rusije in o tveganjih eskalacije za strateško stabilnost”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ob tem so pri svetu opozorili, da sestanek ni bil namenjen pogajanjem o koncu konflikta v Ukrajini. “Trdno se držimo svojega temeljnega načela: nič o Ukrajini brez Ukrajine,” so zatrdili.

Da je do srečanja res prišlo, so potrdili tudi v Moskvi. “Takšni pogovori so dejansko potekali,” je za rusko državno tiskovno agencijo Tass povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Izmenjava pripornikov?

Burns naj bi z vodjo SVR RF odprl tudi vprašanje ameriških državljanov, ki so po oceni Washingtona neupravičeno pridržani v Rusiji, med njimi košarkarica Brittney Griner in nekdanji ameriški marinec Paul Whelan. ZDA naj bi ponudile izmenjavo zapornikov, pri čemer se že dalj časa špekulira, da so pripravljene v zameno na prostost spustiti ruskega trgovca z orožjem Viktorja Buta.

Prejšnji teden je ameriški predsednik Joe Biden izrazil upanje, da se bo njegov ruski kolega Vladimir Putin, kot je dejal, začel resneje pogajati za izpustitev Grinerjeve, ki so jo po neuspeli pritožbi poslali v kazensko kolonijo, kjer prestaja devetletno zaporno kazen zaradi posedovanja in tihotapljenja marihuane.

“Upam, da se bo zdaj, ko je konec volitev, gospod Putin z nami lahko pogovarjal in bo pripravljen resneje govoriti o izmenjavi zapornikov,” je takrat dejal Biden.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje