Srednjeveška vasica v Italiji, kjer se hiše za en evro ne prodajo

Magazin 29. Mar 202417:09 1 komentar
Patrica
Patrica (Foto: PROFIMEDIA)

V zadnjih letih so veliko pozornost svetovne javnosti dobile hiše in stanovanja v italijanskih vasicah in mestih, ki se jih da kupiti samo za en evro. Nekateri domovi so zelo hitro šli v roke novim lastnikom, drugje pa je projekt ostal na mrtvi točki. Zakaj?

V času, ko gredo cene nepremičnin v nebo, se pri naših zahodnih sosedih še vedno prodajajo hiše in stanovanja za samo en evro. Nekateri domovi pa kljub smešno nizki ceni ostajajo prazni.

Med mesti, ki imajo težavo s prodajo domov za en evro, je Patrica. V odmaknjenem srednjeveškem naselju južno od Rima, ki ima okoli 3.000 prebivalcev, je 40 praznih hiš. Večina je bila zapuščena v začetku 90. let, vse od takrat pa tiho propadajo.

Župan Lucio Fiordaliso se je temu odločil narediti konec in upal, da bo tudi Patrica postala zgodba o uspehu. Da bi v umirajočo vasico vdahnil novo življenje, je najprej naročil popis vseh zapuščenih domovanj, prvotne lastnike pa pozval k prodaji. A neuspešno. Zaenkrat so prodali le dve hiši, je povedal za CNN.

Po navedbah župana prodajo najbolj zaustavljajo lastniki. V drugih mesti je drugače, saj imajo lokalne oblasti drugačne pristojnosti – v krajih, ki so postali nenaseljeni zaradi naravnih nesreč, lahko občina objekte proda brez dovoljenja lastnika. V Patrici je soglasje lastnikov obvezno.

“Šele po soglasju lastnikov ali njihovih dedičev lahko prodamo nepremičnine, to postopek zelo zaplete,” je razložil župan. V projekt prodaje za en evro je privolilo le okoli 10 lastnikov zapuščenih hiš, pa še ti so si kasneje premislili. Župan meni, da so si lastniki premislili, ker se njihovi sorodniki niso strinjali s prodajo.

Patrica
Patrica (Foto: PROFIMEDIA)

Težavo predstavljajo tudi večlastniške stavbe, saj je treba pridobiti dovoljenje vseh lastnikov ali dedičev nepremičnine. Ker marsikateri sorodniki niso v dobrih odnosih, se načrtno ne poenotijo, je razmišljal župan. “Prodaja hiš za en evro je na mrtvi točki, ker je večina sorodnikov, ki si lastijo nepremičnino, med seboj sprta, ali se ne pozna ali pa živijo v tujini,” je dodal.

Občina je poskusila lastnike, ki so se preselili na drugo stran Atlantskega oceana, tudi izslediti, a niso bili vselej uspešni.

Enoevrske hiše niso primerne za bivanje

Drugi razlog za neuspešno prodajo pa je samo stanje nepremičnin, saj so po več letih neuporabe zanemarjene in neprimerne za bivanje. Ena izmed takih je tudi hiša družine Valleco. Trije bratje so jo dali na trg, a zanimanja zanjo ni pokazal nihče.

“Za en evro bi se lahko znebili kupa starih kamnov, pa smo poskusili,” je za CNN povedal eden izmed bratov GianniValleco. Dodal je, da porušeni hiši brez strehe pripada še “grd vrt”.

Kljub klavrnem stanju projekta se župan še vedno trudi s promocijo. Občina je na lastne stroške obnovila fasade več hiš, ki so že naseljene. Zdaj upa, da bodo lepša podoba mesta vzbudila novo zanimanje iz tujine. Občina tudi vse, ki v mestnem središču začnejo turistično dejavnost, za deset let opraviči plačila davka na komunalne storitve, oglaševanje in uporabo javnih površin. Butični hotel s tem prihrani okoli 1.200 evrov na leto.

Do davčnih olajšav so upravičeni tudi tujci, ki se nameravajo preseliti v Patrico in odpreti malo podjetje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje